Hlavní obsah

Plán převzetí společnosti Dell jejím zakladatelem směřuje k soudu

Plán převzetí americké počítačové společnosti Dell zřejmě skončí před soudem. Největší akcionář Dellu totiž není spokojen s nabízenou cenou a na jeho stranu se přidávají i další akcionáři. Firmu chce za 24,4 miliardy dolarů (asi 460 miliard Kč) převzít konsorcium v čele se zakladatelem Michaelem Dellem, akcionáři ale podle zdrojů agentury Reuters tvrdí, že skutečná cena firmy je mnohem vyšší, než kolik Dell a jeho rodina nabízejí.

Foto: Dell

Zakladatel společnosti Dell Michael Dell

Článek

Jako první dala nespokojenost s podmínkami převzetí najevo společnost Southeastern Asset Management. Ta vlastní zhruba 8,5 procenta akcií Dellu a je zdaleka největším samostatným akcionářem. Fond Southeastern zaslal správní radě společnosti Dell dopis, v němž uvádí, že nabízená cena 13,65 USD za akcii je hlubokým zklamání. Skutečná cena podniku podle fondu přesahuje 42 miliard dolarů a Dell by měl za jednu akcii nabídnout alespoň 24 dolarů.

Společnost Dell je třetím největším výrobcem počítačů na světě. Firma ale dlouhodobě ztrácí podíl na trhu a nestačí rychlému nástupu počítačových tabletů a smartphonů. Michael Dell chce firmu od základů předělat a místo na výrobu počítačů se zaměřit na služby pro podnikovou klientelu. Analytici tvrdí, že převzetí firmy za dohodnutou cenu by mohlo dávat ekonomický smysl, protože pokud Dell stáhne akcie z burzy, nebude se s každým zamýšleným krokem zpovídat akcionářům.

"Správní rada společnosti Dell se domnívá, že transakce je v nejlepším zájmu akcionářů," reagovala firma na sílící nespokojenost svých největších akcionářů. Dell tak naznačil, že konsorcium na sebe zároveň bere i riziko, které se spojeno s dalším fungováním firmy.

Výrobce počítačů před pár dny oznámil, že se nechá převzít konsorciem pod vedením fondu soukromého kapitálu Silver Lake a investiční společností MSD zakladatele Michaela Della. Menší podíl má převzít i největší světový výrobce softwaru, společnost Microsoft. Pokud vše půjde hladce, což ale po nespokojenosti největších akcionářů nevypadá, akcie Dellu by byly staženy z burzy. Uzavřelo by se tak období 25 let, kdy byl Dell veřejně obchodovaným podnikem.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám