Hlavní obsah

Microsoft se chce zapojit do převzetí firmy Dell

Softwarový gigant Microsoft jedná o svém zapojení do transakce, v níž chce firma soukromého kapitálu Silver Lake převzít výrobce počítačů Dell. Microsoft by mohl k financování koupě přispět jednou až třemi miliardami dolarů (až 58 miliardami Kč), uvedla televize CNBC s odvoláním na blíže nespecifikované zdroje.

Foto: Reuters

Šéf Microsoftu Steve Ballmer

Článek

Silver Lake se snaží sestavit skupinu, která by převzala třetího největšího světového výrobce počítačů a stáhla jeho akcie z veřejného trhu. Nyní diskutuje s potenciálními partnery, kteří by mohli spolu s ní jít do koupě akcií Dellu.

Dell již vytvořil zvláštní výbor, který by možnou nabídku podrobně prozkoumal, řekli agentuře Reuters informované zdroje. Pokud plán vyjde, půjde o jednu z největších transakcí tohoto typu od globální finanční krize. Hodnota Dellu se před týdnem, těsně předtím, než se zpráva o plánu převzetí dostala na veřejnost, pohybovala kolem 22 miliard dolarů (424 miliard Kč). Poté ale akcie firmy výrazně rostly.

Firma, která byla kdysi jedničkou na trhu, v posledních letech trvale ztrácí pozice pod tlakem čínské společnosti Lenovo a domácího konkurenta Hewlett-Packard. Hodnota firmy na burze se od loňska do minulého týdne snížila asi o 40 procent.

Microsoft loni zrychlil svou expanzi do počítačového hardwaru, když uvedl na trh tablet Surface. Podle CNBC by společnost měla k transakci přispět formou mezaninového financování, tedy směsí dluhu a akciového kapitálu. Společnosti Microsoft ani Dell zprávu nekomentovaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám