Hlavní obsah

Zakladatel Megauploadu chystá spuštění největšího serveru pro sdílení dat

Novinky, zgl

Zašlou slávu serveru Megaupload se pokusí již na konci příštího měsíce obnovit jeho zakladatel Kim Schmitz, řečený Kim Dotcom. V neděli 20. ledna plánuje spustit novou službu Mega. Na tu se již údajně chystají i agenti FBI, kteří nechali kvůli porušování zákonů o ochraně duševního vlastnictví původní Megaupload zavřít.

Foto: mega.co.nz

Nové Mega

Článek

Nový server pro sdílení dat bude fungovat na doméně mega.co.nz. Podle Dotcoma je o něj takový zájem, že tuto stránku denně navštíví milióny lidí. „A to jim zatím ani nic nenabízíme,“ neskrýval své nadšení Dotcom na sociální síti Twitter.

Foto: Reuters

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom

Podle IP adres, kterou má každý počítač unikátní, Dotcom údajně mezi návštěvníky identifikoval i nezanedbatelné procento zaměstnanců Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI). Ti prý ale budou na novou službu tentokráte krátcí. Dotcom již dříve uvedl, že druhá verze Megauploadu bude „větší, výkonnější, rychlejší, stoprocentně bezpečná a nezničitelná“.

Jednak nové Mega nebude využívat žádných služeb na území Ameriky a navíc budou data na něm šifrovaná. Dostat by se k nim měl tak pouze ten, kdo bude mít unikátní šifrovací síť. Díky tomu bude z obliga i samotný Dotcom, protože o případném nelegálním obsahu na své službě zkrátka nebude moci vědět.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

Myšleno ale tentokráte bude daleko důkladněji i na ochranu autorských práv. Jejich držitelé totiž budou moci nelegální obsah přímo ze stránek mazat. Dříve to tak mohli přitom učinit pouze moderátoři webu, kteří však byli zavaleni hordou nahlášených souborů, a tak se celý systém stával spíše neefektivní.

Zakladatel Megauploadu si s obnovením služby pro sdílení souborů na internetu velice věří, i když soudní tahanice okolo ní nejsou ani zdaleka u konce. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám