Hlavní obsah

Češi a Slováci na Vánoce utratí za počítačové hry a konzole přes miliardu

Češi a Slováci za počítačové hry a herní zařízení letos před Vánoci utratí přes jednu miliardu korun, polovinu ročních tržeb herního odvětví. Tržby za letošní rok by měly mírně růst z loňských 2,2 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů Asociace herního průmyslu ČR a SR.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Herní průmysl podle viceprezidenta asociace Martina Bacha zažívá v současnosti obchodně nejsilnější dny. "Vánoce jsou z hlediska herního trhu nejdůležitější částí roku. V předvánočním období se odehrává zhruba padesát procent celoročních obratů a nic nenasvědčuje tomu, že by letošní rok měl být výjimkou," uvedl.

Letošní mírný růst tržeb proti loňsku, kdy trh stagnoval, očekávají zástupci odvětví kvůli uvedení dvou nových herních konzolí, kterými jsou Sony PS Vita a Nintendo Wii U. Vedle nových platforem patří mezi letošní herní hity tituly jako Halo 4, Assassin's Creed III, Wonderbook: Book of Spells a samozřejmě i nové díly tradičních sérií jako FIFA, Need for Speed nebo Call of Duty.

V letech 2009 a 2010 tržby českého a slovenského herního odvětví rostly o 15 respektive 17 procent. Za loňským zpomalením růstu je především rozvoj digitální distribuce, která se do statistiky nezapočítává, a také pokles cen her a herních konzolí. Většina lidí v tuzemsku stále hraje hry na PC, i když rozšíření konzolí roste. Loni byl jejich podíl mezi Čechy 17 procent, PC umožňující hraní her mělo 80 procent populace.

Herní vývojáře lákají tablety

Počítačové tablety jsou rok od roku výkonnější, čehož si všímají i tradiční výrobci videoher. Na těchto lehce přenosných počítačích s dotykovými displeji se tak stále častěji objevují tituly, které byly doposud výsadou herních konzolí.

Tablety lákají vývojáře především díky neustále rostoucí uživatelské základně. Každé čtvrtletí se totiž prodá na celém světě přes 20 miliónů přístrojů, o čemž si výrobci konzolí mohou nechat jenom zdát. Na vývoji her pro tablety již pracují giganti, jako je Electronic Arts, Crytek či Epic Games.

Podle statistik navíc prodeje her pro tablety dramaticky rostou. To je dáno především jejich nízkou cenou, která zpravidla nepřesahuje hranici 200 korun, zatímco tituly pro tradiční konzole často stojí i více než tisícovku. [celá zpráva]

Hry na PC, konzolích nebo v mobilech hraje 28 procent tuzemské populace. Zhruba 63 procent hráčů tvoří muži. Více než třetina hráčů je ve věku 18 až 29 let.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám