Hlavní obsah

Apple se dohodl s HTC na urovnání patentových sporů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americký technologický gigant Apple se dohodl s tchajwanským konkurentem HTC na urovnání patentových sporů v oblasti chytrých telefonů. Dohoda, již firmy oznámily o víkendu, podle agentury Reuters ukončila jeden z prvních velkých právních konfliktů týkajících se patentů na chytré telefony. Podrobnosti dohody nebyly zveřejněny.

Foto: HTC

Chytrý telefon HTC One X

Článek

Právní bitva mezi oběma firmami začala v březnu 2010. Americká společnost tehdy obvinila tchajwanského rivala, že jeho telefony založené na operačním systému Android porušují její patenty. To představovalo první velký útok Applu na výrobce telefonů se systémem Android.

Vedoucí představitelé obou podniků dosažení dohody o urovnání přivítali. "HTC je potěšena vyřešením sporu s Applem, které jí umožní soustředit se místo soudních tahanic na inovace," uvedla tchajwanská firma v prohlášení.

Apple se soudí také se Samsungem

Apple nyní vede řadu právních sporů s klíčovým jihokorejským konkurentem Samsung Electronics. Podle amerického počítačového giganta jihokorejský konkurent "otrocky" kopíruje iPhone a iPad. Nařčení se týká chytrých telefonů a tabletů Galaxy.

Foto: Reuters

iPad 3

Podle Samsungu naopak porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to u iPhonů 3G, 3GS a 4 i 4S, ale i u všech tří generací tabletů iPad.

V právních bitvách je zatím úspěšnější Apple. Soud v Kalifornii totiž na konci srpna rozhodl, že Samsung musí svému konkurentovi za zneužití patentů zaplatit 1,05 miliardy USD (20,9 miliardy Kč). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám