Hlavní obsah

Výrobci spotřební elektroniky dostanou od Evropské komise pokutu za kartel

Výrobci spotřební elektroniky Philips, LG Electronics, Samsung SDI a další tři firmy dostanou na konci měsíce od Evropské komise vysokou pokutu. Uvedlo to několik zdrojů agentury Reuters, podle nichž antimonopolní orgán EU pokutu vyměří za kartel, jehož se firmy dopouštěly na trhu katodových trubic pro televizory.

Foto: Profimedia.cz

Vlajky EU před budovou Evropské komise v Bruselu.

Článek

Zdroje uvedly, že mezi pokutovanými společnostmi bude i francouzský Thomson, který se v roce 2010 přejmenoval na Technicolor, dále japonská společnost Matsushita, která se mezitím stihla přejmenovat na Panasonic, a také další japonská společnost Toshiba.

Komise, která ve firmách provedla kvůli podezření z kartelu razii už koncem roku 2007, má o pokutách informovat 28. listopadu. Podle Reuters to uvádí dokument, k němuž se agentura dostala, a potvrdily to také agenturní zdroje.

Očekává se, že pokuty za zjištěný kartel budou velmi vysoké. Podle jednoho ze zdrojů totiž komise zjistila, že kartel trval skoro deset let. Firmy se prý začaly na cenách domlouvat už někdy koncem 90. let.

Zdroje také uvedly, že komisi na existenci kartelu na trhu katodových trubic upozornila tchajwanská společnost Chunghwa Picture Tubes. Pokutě se tedy vyhne.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám