Hlavní obsah

Vědci učí roboty rozeznávat emoce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Programátoři v Egyptě cvičí počítače, aby rozpoznaly výrazy tváře. Na Cambridgeské univerzitě děsivě realistická robotická hlava jménem Charles sedí na dopravním simulátoru, krčí obočí a vypadá zaujatě nebo zmateně. A v hrstce tříd amerických středních škol budou letos na podzim počítače sledovat emoce studentů, aby zaznamenaly, kdy ztrácejí zájem a kdy je naopak hodina baví.

Foto: Reuters

Článek

Všechny tyto případy spadají do rámce nové technologie nazývané emoční programování, napsal list The New York Times. Jeho cílem je dát počítačům schopnost číst emoce uživatelů, anebo na ně emocionálně působit.

A přitom až donedávna naše stroje nedokázaly rozeznat ani ty nejjednodušší emoce, jako je hněv nebo frustrace. Navigační systém GPS si šťastně žvatlá, i když je řidič právě zralý mrštit jím z okna. Letištní bezpečnostní systém nedokáže říct, zda se někdo chová divně proto, že něco skrývá, anebo zda se jen bojí létat. To vše by se ale v následujících letech mělo změnit.

Robotická hlava postavená na Cambridgeské univerzitě je duchovním dílem profesora počítačové technologie Petera Robinsona, který na ní začal pracovat poté, co ho jeho vesele tlachající GPS nasměrovalo přímo do dopravní zácpy. Tehdy ho napadlo, jestli by nešlo navrhnout robotického řidičova společníka, který by dokázal vycítit náladu a například zmlknout, když vycítí, že je řidič zmatený, roztěkaný, ospalý nebo naopak příliš napjatý.

Emoce jsou pro počítače důležité, tvrdí vědci 

Podle přesvědčení některých výzkumníků bez zvládnutí emocí počítače nikdy nedosáhnou plného potenciálu pomoci lidem. Moderní technologie by mohly být nápomocné například u lidí, kteří mají problémy s vnímáním emocí ostatních, jako jsou osoby trpící nějakou formou autismu, anebo poskytovat společnost a povzbuzení obyvatelům domů s pečovatelskou službou.

Technologie schopné vnímat emoce by jednoho dne mohly pomoci také online vzdělávacím programům poskytovat lepší vzdělávání. Nyní, když student udělá chybu, nedokáže program říct, jestli je to proto, že se nudí, anebo proto, že je zmatený. Program, který by tohle dokázal odlišit, by mohl nudícím se žákům přihrát náročnější úkoly a těm zmateným naopak jednodušší.

V roce 2050 budou roboti téměř srovnatelní s lidmi

Kdy přesně budou stroje schopny rozpoznat lidské emoce, si vědci netroufají odhadnout. Podle některých názorů by v následujících čtyřech desítkách let mohli být roboti již tak vyspělí, že se budou moci vyrovnat lidem. [celá zpráva]

„Technologie kráčí vpřed mnohem rychleji, než by si kdo před 40 lety mohl představit,“ prohlásil Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám