Hlavní obsah

Britský soud potvrdil, že Samsung neokopíroval tablety Applu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn

Americký technologický gigant Apple neuspěl s odvoláním proti rozhodnutí britského soudu, podle kterého jihokorejský konkurent Samsung neokopíroval design jeho počítačových tabletů. Zamítnutí odvolání by podle agentury Reuters mohlo ukončit právní spor podniků na toto téma v Evropě.

Článek

Britský odvolací soud ve čtvrtek potvrdil červencové rozhodnutí, podle kterého tablety Samsungu neporušují práva Applu na design jeho tabletů iPad, protože "nejsou tak senzační".

Rozhodnutí soudu je platné po celé Evropě a mělo by zabránit dalším právním sporům společností Apple a Samsung ohledně designu tabletů na tomto kontinentu, napsala agentura Reuters.

Foto: Reuters

iPad 3

Samsung čtvrteční rozhodnutí přivítal. "Nadále se domníváme, že Apple nebyl první, kdo navrhl tablet s obdélníkovým tvarem a oblými rohy," uvedla společnost. Apple se k rozhodnutí odmítl vyjádřit. Firma se sice ještě může odvolat k nejvyššímu soudu, podle analytika Darrena Smythe ze společnosti EIP tomu ale zatím nic nenasvědčuje.

"Očekávám, že tímto to končí. Odvolání k nejvyššímu soudu je sice v podstatě možné, ale zatím nic nenaznačuje, že by Apple takovýto krok plánoval," řekl Smyth. "Z hlediska designu tabletů v Evropě by to mělo být konečné slovo," dodal.

Patentová válka odstartovala loni

Patentová válka se mezi oběma společnostmi táhne už od loňského dubna. Apple tehdy ve Spojených státech obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy "otrocky" kopírují jeho produkty iPhone a iPad.

Podle Samsungu naopak porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to u iPhonů 3G, 3GS a 4 i 4S, ale i u všech tří generací počítačových tabletů iPad.

V právních bitvách je zatím úspěšnější Apple. Soud v Kalifornii totiž na konci srpna rozhodl, že Samsung musí svému konkurentovi za zneužití patentů zaplatit 1,05 miliardy USD (20,9 miliardy Kč). [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám