Hlavní obsah

Nokia na podzim výrazně zredukuje českou pobočku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia chystá na podzim výrazné omezení své české pobočky. V rámci reorganizace, která se týká i dalších trhů, sníží počet zaměstnanců ze současných přibližně dvou desítek na zhruba čtvrtinu. Uvedl to dobře informovaný zdroj. Vedení Nokie pouze potvrdilo redukci zaměstnanců bez konkrétních čísel.

Foto: Jukka Toyli, Reuters

Článek

"Restrukturalizace se bude týkat části našich zaměstnanců v pražské kanceláři a proběhne během tohoto podzimu. Coby sociálně odpovědná společnost bude Nokia tyto zaměstnance během změny podporovat," řekla ČTK vedoucí komunikace Nokia pro střední a východní Evropu Anna Simai.

Redukce pobočky je součástí celofiremní reorganizace ohlášené letos v červnu, v rámci které by mělo ztrátovou Nokii celosvětově opustit do konce roku 2013 celkem 10 000 pracovníků. To je zatím největší rušení pracovních míst v historii podniku. Od podzimu 2010, kdy přišel do Nokie nový ředitel Stephen Elop, firma naplánovala odchod více než 40 000 zaměstnanců. To je asi čtvrtina výchozího stavu.

"Naše kancelář v ČR bude i nadále fungovat a země zůstane součástí prodejního regionu Střední a Východní Evropa (CEE) s centrálou v Budapešti pod vedením Alberta Matroneho. Marcus Stoerkel coby generální ředitel bude zodpovědný za Maďarsko, Českou republiku a Slovensko," dodala mluvčí.

Elop: Stojíme na hořící plošině 

O tom, že aktuální pozice Nokie na trhu není zcela ideální, informoval již dříve Elop v otevřeném dopise. „Stojíme na hořící plošině a musíme jednat velice rychle, jinak shoříme,“ přirovnal současnou situaci firmy k příběhu o naftaři, kterému vzplála vrtná plošina.

„iPhone od Applu zcela změnil význam slova smartphone, upoutal pozornost vývojářů a vytvořil novou mocnou platformu. Jasně ukázal, že když vyrobíte dobrý telefon, lidé jsou za něj ochotni utratit velké peníze. iPhone se objevil v roce 2007 a my stále ještě nemáme konkurenceschopný produkt,“ uvedl na začátku loňského roku šéf Nokie.

I kvůli tomu se svého času největší výrobce mobilních telefonů na světě začátkem loňského roku spojil se společností Microsoft a ve svých smartphonech začal používat operační systém Windows. Za spojenectví prý americký softwarový gigant zaplatil více než 17 miliard korun. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám