Hlavní obsah

Bez počítače se neobejdou už ani zemědělci, tvrdí prezident Agrární komory

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítače se rok od roku těší větší popularitě. Podle prezidenta Agrární komory Jana Veleby se bez něj neobejdou už ani zemědělci, protože na internetu mohou sehnat cenné informace o nejnovějších trendech v oboru. Počet farmářů vybavených výpočetní technikou se od roku 2000 do roku 2010 téměř zdvojnásobil.

Foto: Zetor

Zetor Forterra HSX v akci

Článek

"Každý zemědělec, který chce být konkurenceschopný, tak musí mít včasné a komplexní informace," podotkl Veleba. Podle šetření Agrocenzus, jehož výsledky na svých internetových stránkách zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ), má však osobní počítač jen necelá polovina zemědělců.

Na farmách a v zemědělských podnicích bylo v roce 2010 instalováno 21 240 počítačů, z toho jich 43,9 procenta připadlo na farmáře podnikající jako fyzické osoby a zbývajících 56,1 procenta počítačů vlastnily zemědělské podniky. "V porovnání s rokem 2000 se vyrovnal poměr mezi subjekty fyzických a právnických osob. Tehdy připadalo na subjekty právnických osob 67,5 procenta počítačů," upozornil ČSÚ.

Zemědělci většinu počítačů připojili k internetu. Farmáři se na internet dostanou z 85 procent svých počítačů a v případě zemědělských podniků je k internetu připojeno 80 procent výpočetní techniky. "Počet počítačů napojených na internet vzrostl za uplynulé desetiletí téměř osmkrát. V roce 2000 bylo na internet napojeno jen 24 procent počítačů v subjektech fyzických osob a 13,3 procenta počítačů v subjektech právnických osob," upozornil ČSÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám