Hlavní obsah

Internet přes pevnou linku dvojnásobně zrychlil

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemští operátoři si pro své zákazníky na začátek školního roku připravili vyšší rychlosti internetu přes pevnou linku. U nejvyššího tarifu se lidé budou moci díky technologii VDSL připojovat rychlostí až 40 Mb/s. Až doposud to přitom bylo pouze 25 Mb/s. Vyšší rychlosti budou nabízet Telefónica, T-Mobile i Vodafone.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Zvýšení stávající rychlosti zaznamená více než 180 tisíc našich zákazníků s tarify Optimal a Aktiv. Přitom nejvyšší rychlost stahování v rozmezí 30-40 Mb/s je nyní nově dostupná pro dalších zhruba milión našich přípojek,“ řekl Aleš Veselý, ředitel segmentu domácností společnosti Telefónica Czech Republic.

Podle něj jsou uživatelé na internetové připojení stále náročnější. "Naši zákazníci využívají čím dál více internetových služeb. Jednotliví členové domácnosti sledují na internetu videa, stahují velké soubory, připojují se i přes tablety, chytré telefony nebo chytré televize. Rychlejší připojení jim všem umožní využívat služby, jaké potřebují," dodal Veselý.

Jeho slova potvrzuje také marketingový ředitel společnosti T-Mobile František Mala: „Za první polovinu roku protekly přes pevné sítě téměř tři čtvrtiny loňského objemu dat.“

Vyšší rychlost pro nové i stávající zákazníky

„Vyšší přenosovou rychlost budou mít k dispozici i naši zákazníci, protože využíváme VDSL připojení od Telefóniky. Od pondělí 3. září by všichni zákazníci s tarifem VDSL 25 Mb/s měli mít navýšenou rychlost. Ceny zůstávají stejné,“ konstatoval mluvčí firmy Vodafone Miroslav Čepický.

Stejnou taktiku zvolili také další dva operátoři. Kromě Vodafonu tedy i u T-Mobilu a Telefóniky budou mít vyšší rychlost připojení stávající i noví zákazníci. Ceny přitom zůstanou nezměněny.

Zákazníci budou moci vybírat mezi dvěma tarify, s rychlostí stahování 20 Mb/s a 40 Mb/s. Cena rychlejšího připojení se bude u tuzemských operátorů pohybovat okolo 850 Kč. Díky zvýhodněným nabídkám, kdy si zákazník kromě internetu pořídí i pevnou linku nebo televizní přípojku, je ale možné dosáhnout výrazně nižší ceny.

S ADSL není kompatibilní  

Technologii VDSL ale nebudou moci využít všichni zákazníci v České republice. Na rozdíl od ADSL totiž klade novinka větší důraz na vzdálenost od ústředny, využít jí tedy budou moci pouze lidé vzdálení maximálně 1,3 km. Standart ADSL přitom byl dostupný i ve vzdálenosti 4,3 km. Přesto by na technologii VDSL měla dosáhnout zhruba polovina uživatelů.

Technologie VDSL není zpětně kompatibilní s ADSL připojením. Vedle Telefóniky O2 budou nejspíše VDSL internet nabízet také další poskytovatelé, jako je například T-Mobile nebo GTS Novera.

Technologie VDSL dosahuje rychlosti 42 Mb/s v příchozím (download) a až 16 Mb/s v odchozím (upload) směru. Dostupnost služby, stejně jako maximální možnou přenosovou rychlost je možné ověřit na internetových stránkách operátorů:

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám