Hlavní obsah

Seznam.cz odpoví za jednu sekundu na více než 500 dotazů

Novinky, mif

Databáze společnosti Seznam.cz obsahuje téměř 700 miliónů tuzemských i zahraničních webových stránek. Za jednu sekundu odpoví česká portálová jednička na 350 dotazů, ve špičce dokonce odbaví za stejnou dobu přes 500 dotazů. O uživatelský komfort a rychlé vyhledávání se stará na 500 výkonných strojů, které jsou zpravidla vybaveny 24jádrovými procesory a 32GB operační pamětí.

Foto: Seznam.cz

Aktuální podoba titulní stránky Seznamu

Článek

Na vyhledávání v Seznamu pracuje 32 programátorů, 12 výzkumníků, 16 produktových manažerů, 6 administrátorů a řada kalibrátorů. Ti se starají o hodnocení stránek podle předem daných interních pravidel pro zvyšování relevance výsledků.

Vyhledávání Seznam navíc neustále vylepšuje. Loni v květnu spustil nového robota, díky kterému je vyhledávání rychlejší a přesnější, letos v dubnu se začaly indexovat milióny zahraničních webů a do výsledků hledání byly začleněny odpovědi z oblasti zábavy a zpravodajství. Díky tomu je možné například snadno zjistit, kam jít večer do kina. [celá zpráva]

„Jsme jednou ze čtyř zemí na světě, kde nemá ve vyhledávání Google většinový podíl na hledání. Navíc jsme jedinou zemí na světě, která používá latinku a kde lokální hráč nepustí Google k nadvládě nad hledáním. Pro českého uživatele je to jen dobře. Vzájemně si s Googlem hlídáme kvalitu poskytovaných služeb, což platí i o vyhledávání. Jsem hrdý na to, že se nám za poslední rok podařilo podstatně vylepšit kvalitu výsledků hledání. A rozhodně nekončíme. Náš fulltextový tým se rozrůstá a čekám od něj další výsledky, které uživatelé ocení,“ uvedl Pavel Zima, generální ředitel Seznam.cz.

Na Seznamu hledal první Kompas

Seznam.cz byl založen v roce 1996 Ivem Lukačovičem jako katalog internetových stránek. Vlastní vyhledávání měl o rok později.

„Kompas bylo první fulltextové vyhledávání na Seznam.cz. Využívalo robot v Perlu, bylo uzpůsobené pro češtinu a bylo ho možné použít jako alternativu k hledání v tehdejším katalogu stránek. V roce 2002 nahradila Kompas externí fulltextová řešení, přece jen Seznam.cz byl tehdy ještě stále primárně katalog stránek,“ připomněla mluvčí Seznamu Irena Zatloukalová.

V době vzniku Seznamu byla jeho návštěvnost průměrně 10 000 uživatelů denně, tehdy však počítač nevlastnila ani desetina domácností. V současnosti nabízí česká portálová jednička přes 30 služeb a její domovskou stránku navštíví přes 2,5 miliónu lidí. Měsíčně se stránky Seznam.cz, včetně všech jeho služeb, zobrazí více než 1,1 miliardkrát.  [celá zpráva]

Foto: Seznam.cz

Seznam.cz v roce 1996

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám