Hlavní obsah

Kurz Facebooku silně klesá, trh se chystá na uvolnění části akcií

Aktualizováno

Akcie provozovatele největší světové sociální sítě Facebook ve čtvrtek ve výrazně zvýšeném obchodování klesly až o víc než sedm procent na nové rekordní minimum pod 20 dolarů za kus. Investoři se zesílenými prodeji chystají na to, že na trh může ode dneška vstupovat velké dodatečné množství akcií, s nimiž se dosud nemohlo obchodovat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Akcie Facebooku krátce před zahájením obchodů na trhu Nasdaq klesly o 2,5 procenta, po otevření se jejich propad zrychlil až na 7,1 procenta a spadly na nové minimum 19,69 USD. Později se kurz stabilizoval těsně pod 20 dolary, pod něž klesl poprvé počátkem tohoto měsíce. Ztráta investorů, kteří akcie firmy koupili v rámci květnové nabídky a stále je drží, tak za čtvrt roku dosahuje téměř 50 procent.

Ve středu končí čtvrtroční období, během něhož nemohli své akcie prodávat někteří z prvních investorů včetně zaměstnanců firmy. Jde o 271 miliónů akcií, což je více než polovina z objemu, který byl dosud na trhu po květnové primární veřejné nabídce firemních akcií.

Od poloviny října do poloviny listopadu může trh zaplavit dalších až 243 miliónů akcií. Dalším významným datem pro trh bude 14. listopad, kdy bude moci přijít na trh více než 1,2 miliardy akcií. Až tehdy bude moci své akcie teoreticky prodat například zakladatel a šéf Facebooku Mark Zuckerberg. Průměrný denní objem obchodování s akciemi Facebooku se pohybuje kolem 50 miliónů akcií.

Analytici s hromadným výprodejem nepočítají, protože většina původních investorů a lidí z firmy bude čekat s prodeji na oživení kurzu, nynější propad akcií je ale podle nich zcela pochopitelný. "Tlak na tyto akcie se po návratu likvidity na trh obnoví. Jestliže hodnota vašich akcií klesne na polovinu budete jen tak sedět a riskovat i zbytek?" řekl agentuře Reuters Frank Davis z newyorské makléřské firmy LEK Securities.

Počátkem srpna klesl kurz Facebooku poprvé pod hranici 20 dolarů. Znamená to, že investoři, kteří akcie firmy koupili v rámci květnové nabídky, za čtvrt roku přišli o téměř polovinu hodnoty investice. Facebok vstupoval na burzu s kurzem 38 dolarů a po krátkém vzestupu vykazují jeho akcie prakticky neustálý pokles. Za ním jsou podle analytiků hlavně pochybnosti, zda je firma schopna pokračovat v růstu, který vykazovala před vstupem na trh.

Reklama

Související témata:

Související články

Akcie Facebooku poprvé klesly pod 20 dolarů

Akcie americké společnosti Facebook, která je provozovatelem největší internetové komunitní sítě na světě, poprvé klesly pod hranici 20 dolarů. Část investorů,...

Výběr článků

Načítám