Hlavní obsah

Akcie Facebooku poprvé klesly pod 20 dolarů

New York

Akcie americké společnosti Facebook, která je provozovatelem největší internetové komunitní sítě na světě, poprvé klesly pod hranici 20 dolarů. Část investorů, kteří akcie koupili hned po jejich květnovém debutu na trhu Nasdaq, tak za necelého čtvrt roku přišli o více než polovinu investice.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Asi hodinu před koncem obchodování se akcie prodávaly za 19,90 USD, což je proti květnové upisovací ceně 38 dolarů propad o 48 procent. V prvních hodinách po vstupu na burzu kurz vzrostl až nad 42 dolarů. Od té doby však akcie prakticky jen oslabují.

Za propadem kurzu jsou podle analytiků hlavně pochybnosti, zda je Facebook schopen růst tak rychle, jak se předpokládalo před jeho vstupem na burzu. V poslední době se také ukázalo, že firma přišla o několik manažerů, kteří odešli jinam.

Na pokles kurzu akcií patrně působí i fakt, že se blíží 16. srpen, kdy uplyne čtvrt roku od vstupu akcií na trh. Facebook měl stanovenou tříměsíční čekací lhůtu, během níž nemohou akcie prodávat někteří investoři, například lidé z firmy. Jakmile tato doba uplyne, část majitelů může akcie hned prodat, což přispěje k jejich dalšímu oslabení.

Po skončení čekací lhůty se podle agentury Reuters může na trhu objevit až 271 miliónů akcií, průměrný denní objem se přitom nyní pohybuje kolem 47 miliónů kusů. Od poloviny října do poloviny listopadu může trh zaplavit dalších až 243 miliónů akcií.

Klíčové datum je ale zřejmě 14. listopadu, kdy bude najednou k dispozici více než 1,2 miliardy akcií přístupných k obchodování.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám