Hlavní obsah

Jaká je budoucnost počítačů? Nahradí je unikátní kontaktní čočky

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Počítače jsou rok od roku výkonnější a zároveň i kompaktnější. Podle studentů umělecké akademie Erana May-raze a Daniela Laza je jen otázkou několika let, než budou tak malé, že je budeme používat místo kontaktních čoček. O tom, jak by blízká budoucnost mohla vypadat, vytvořila tato dvojice futuristický snímek nazývaný Sight (pohled).

Projekt Sight nastiňuje budoucnost počítačůVideo: vimeo.com

 
Článek

Podle mladíků není budoucnost v žádných speciálních brýlích ani výkonných chytrých telefonech, které zvládnou nahradit jakýkoliv počítač či notebook. Lidé spojí své životy s HUD systémy, které budou tak kompaktní, že je snadno vložíme do očí místo kontaktních čoček.

Tyto systémy by podle vize měly jednoduše přímo pro nás promítat obraz a být schopny rozpoznat naše pohyby i pocity. Například při hraní her tak už nebudou potřeba konzole, televizory ani dálkové ovladače.

Kdy přesně by se podobné systémy mohly objevit v prodeji a za jakou případnou cenu, si autoři snímku netroufli odhadnout. Podle ohlasů na zahraničních fórech i sociálních sítích je ale již nyní jasné, že o podobnou novinku by mělo zájem hodně lidí.

Počítače se budou ukrývat v zrcadlech

Odlišný pohled na budoucnost má společnost Corning. Ranní zprávy si přečteme hned u čištění zubů. Počítače se totiž budou ukrývat přímo v zrcadlech. Klávesnice ani myš k nim nebude potřeba. Vše se bude jednoduše ovládat dotekem.

U umyvadla se samozřejmě nepracuje nejlépe, e-maily tak bude lepší vyřídit až v dalším kroku – při přípravě snídaně v kuchyni. Podle společnosti Corning je totiž jen otázkou času, než se dotykové displeje začnou montovat do pracovních desek kuchyňských linek.

Roboti budou od lidí k nerozeznání

Informační technologie prožívají v posledních několika dekádách velký rozkvět. Procesory se zmenšují, zvyšuje se jejich výkon a dokážou zpracovat více vláken najednou.

S tímto tempem se dá jen stěží odhadnout, co bude za 50 let. Justin Rattner, technologický ředitel společnosti Intel, se o to pokusil a předpověděl veliké změny v oblasti sociální interakce, robotiky a schopnosti počítačů vnímat reálný svět.

„Podle některých prognóz se blížíme ke zlomovému bodu, od kterého rychlost technologického pokroku poroste exponenciálně. V blízké budoucnosti by počítače mohly člověka překonat ve schopnosti uvažovat,“ prohlásil Rattner. [celá zpráva]

Moderní technologie nás neopustí ani při cestě do práce. Zabudované počítače nebudou chybět ani v osobních automobilech. Poskytnou přístup k čerstvým zprávám na internetu, e-mailu i sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám