Hlavní obsah

Zákeřné viry číhají na USB discích a podvodných webech

Novinky, mif

Na pozoru by se měli lidé mít při používání USB flashek i externích pevných disků. Už druhý měsíc za sebou je totiž nejrozšířenější hrozbou na síti směs škodlivých kódů INF/Autorun, která se šíří právě přes vyměnitelná média. Vyplývá to ze statistiky antivirové společnosti Eset.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Směs hrozeb INF/Autorun měla v červnu mezi hrozbami 6,28% podíl. Druhou příčku obsadil v celosvětových statistikách nesmrtelný červ Conficker (3,65 %), přestože se první verze tohoto nezvaného návštěvníka se objevila už v roce 2008.

Aktuální verze ale zmutovala a instaluje do počítače další virus, který se jmenuje Waledac. Kvůli němu se stane PC ovladatelné na dálku a lze jej využít jako součást sítě na rozesílání spamu. Uživatelé, kteří mají nainstalované záplaty operačního systému a aktualizovaný antivirový program, se červa obávat nemusí.

Foto: Eset

Nejrozšířenější celosvětové hrozby (červen 2012)

První trojici nejrozšířenějších hrozeb uzavírá ScrInject. B (3,57 %), který se vyskytuje na podvodných a napadených webových stránkách a automaticky stahuje po jejich návštěvě do počítače další viry. Ten byl přitom ještě předminulý měsíc nejrozšířenější hrozbou vůbec. [celá zpráva]

V první desítce se umístily také hrozby Iframe. B, JS/Iframe, Sirefef, TrojanDownloader. Iframe. NKE, Sality, Dorkbot, či Rammit. Jejich podíl se pohyboval v rozmezí 1,13 až 3,55 procenta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám