Hlavní obsah

Microsoft vykázal poprvé v historii ztrátu

Počítačový gigant Microsoft se poprvé ve své historii dostal do ztráty. Ve druhém čtvrtletí letošního roku činil propad 492 miliónů dolarů. Loni ve stejném období přitom vykazovala firma zisk 5,9 miliardy dolarů. Společnosti se v uplynulých měsících nedařilo především v reklamě na internetu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

S výjimkou oblasti reklamy a služeb na internetu se Microsoftu dařilo dobře a celkové příjmy vzrostly o čtyři procenta na 19 miliard.

Ztrátu Microsoftu přinesla reklamní agentura aQauntive, odepsat musí 6,2 miliardy dolarů. Podle společnosti je tato akvizice, kterou získala v roce 2007, takřka bezcenná. Agentura přitom stála 6,3 miliardy dolarů a měla Microsoftu pomoci upevnit pozice v souboji s Googlem.

Microsoft současně uvedl, že jsou nižší i zisky celé divize internetových služeb, do které patří vyhledávač Bing a portál MSN. Počet uživatelů Bingu vzrostl z osmi procent v roce 2009 na 15 procent, přesto není ziskový. Dvě třetiny trhu ovládá Google.

Microsoft ale spoléhá, že mu zisky přinese nový operační systém Windows 8 a nová verze kancelářského programu Office, která má být na trhu v příštím roce.

Od roku 1986, kdy byl Microsoft poprvé kótován na burze, neměla společnost nikdy ztrátu.

Reklama

Výběr článků

Načítám