Hlavní obsah

Nokia prodává v USA vlajkovou Lumii 900 v přepočtu za tisícovku

– New York

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia se rozhodl na klíčovém americkém trhu srazit cenu svého vlajkového smartphonu na polovinu. Nokia Lumia 900, která je na trhu sotva tři měsíce, se tak bude místo dosavadních 99 dolarů prodávat spolu se smlouvou za 49,99 dolaru (asi 1000 korun). Nokia si od tohoto kroku slibuje, že se jí podaří zastavit vytrvalý pokles tržního podílu.

Foto: Nokia

Nokia Lumia 900

Článek

Mluvčí Nokie Keith Nowak poznamenal, že nově stanovená cena telefonu je vázána na podpis dvouleté smlouvy s operátorem AT Bez smlouvy je telefon výrazně dražší, a to nejen v USA. Například v České republice jej obchody nabízejí zpravidla kolem 14 000 korun.

Nokia postupně ztrácí tržní podíl, převážně ve prospěch firem jako je Apple nebo Samsung Electronics. Samsung se podle předběžných údajů dokonce už stal i největším výrobcem mobilních telefonů na světě, a z první příčky tak po mnoha letech sesadil právě Nokii.

Nokia se dál propadá

Přestože Nokia byla ještě před pár lety jednoznačně dominantním výrobcem mobilních telefonů, v segmentu smartphonů zaspala dobu. Z kdysi ceněné Nokie tak zůstal podnik, který sice chrlí milióny cenově dostupných mobilních telefonů, právě kvůli jejich nízké ceně na nich ale nedokáže nic vydělat. Například Apple prodává telefonů mnohem méně, je ale schopen je zákazníkům prodat i za výrazně vyšší ceny.

Nokia v poslední době ztrácí pozice i v kategorii levnějších mobilů. Podle analytiků mohou být jednou z příčin i rychlé změny, k nimž firma sáhla v minulých letech. Zatímco v roce 2010 Nokia spolu s Intelem vyvinula operační systém MeeGo, hned v dalším roce oznámila spojenectví s Microsoftem. Přijala tak jeho operační systém Windows Phone a svoje MeeGo a Symbian de facto odepsala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám