Hlavní obsah

Světové dodávky počítačů ve druhém čtvrtletí mírně klesly

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celosvětové dodávky osobních počítačů ve druhém čtvrtletí meziročně klesly o 0,1 procenta na 87,5 miliónu kusů. Důvodem jsou ekonomická nejistota a konkurence ze strany chytrých telefonů a tabletů. Vyplývá to z údajů výzkumné společnosti Gartner.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Jedničkou na trhu zůstala americká firma Hewlett-Packard. Její dodávky ale klesly o více než 12 procent na zhruba 13 miliónů kusů. Na záda jí tak nyní dýchá čínský konkurent Lenovo, který zvýšil dodávky o téměř 15 procent na 12,8 miliónu kusů.

"Spotřebitelé mají menší zájem o nákup osobních počítačů. Jsou tu jiné technologické produkty a služby, jako nejnovější chytré telefony a mediální tablety, které si pořizují. Tento trend je patrnější na vyspělých trzích, kde je již poptávka po osobních počítačích velmi nasycená," uvedl analytik společnosti Gartner Mikako Kitagawa.

V Evropě, na Blízkém východě a v Africe se prodej osobních počítačů zvýšil téměř o dvě procenta navzdory slabé poptávce v západní Evropě. Ve Spojených státech se prodej propadl téměř o šest procent.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám