Hlavní obsah

Apple musí uhradit Samsungu škody za patenty, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Soud v Nizozemsku nařídil americké společnosti Apple uhradit jihokorejskému rivalovi Samsung Electronics škody způsobené porušením patentových práv. Dopady rozhodnutí jsou ale zatím nejasné a verdikt se patrně vztahuje pouze na Nizozemsko. Obě firmy se vzájemně obviňují z krádeže patentů a vedou soudní spory ve více než deseti zemích.

Foto: Reuters

iPhone

Článek

Mluvčí Samsungu podle agentury Reuters řekla, že neví, zda má rozhodnutí dopady i na zahraniční trhy, anebo zda se bude týkat jen Nizozemska. Neví prý ani to, kolik peněz bude Samsung požadovat. Mluvčí Applu k verdiktu neměl žádný bezprostřední komentář.

Soud v Haagu rozhodl, že Apple zneužil patent Samsungu používaný v některých telefonech a tabletech Apple pro připojení k internetu. Soud zároveň nařídil, aby se odškodné odvíjelo od výše tržeb za určité telefony iPhone a tablety iPad, které se prodají v Nizozemsku. Zneužití patentu se podle soudu týká přístrojů iPhone 3G, 3GS a 4. V případě tabletů iPad jde o modely 1 a 2.

K výpočtu odškodného soud nařídil použít údaje o tržbách iPhonů a iPadů v Nizozemsku od 4. srpna 2010. Toto datum soud označil za rozhodující z hlediska posouzení, kdy mohl Apple vědět, že se dopouští zneužití patentu Samsungu. Soud však odmítl další tři stížnosti na zneužití patentů, které mu Samsung předložil.

Právní bitvu mezi oběma společnostmi odstartoval Apple loni v dubnu ve Spojených státech, když obvinil Samsung, že jeho chytré telefony a tablety Galaxy "otrocky" kopírují jeho produkty iPhone a iPad. Spor se od té doby rozšířil do dalších zemí, včetně Austrálie, Japonska, Koreje a některých evropských zemí. Několik soudů, včetně Nizozemska, USA a Austrálie, však již rozhodlo, že Samsung může své tablety prodávat.

Podle Samsungu naopak porušuje Apple jejich patentové nároky na technologie UTMS a 3G. A to nejen u nejnovější verze 4S, ale také u chytrých telefonů iPhone 3G, 3GS a 4 i u všech tří generací počítačových tabletů iPad. [celá zpráva]

Apple a Samsung si konkurují na lukrativním trhu smartphonů a počítačových tabletů. Vzhledem k tomu, že těmto segmentům trhu se obecně předpovídá další silný růst, je důležité, aby výrobci těchto zařízení měli také oprávnění používat patenty ke klíčovým technologiím.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám