Hlavní obsah

Nejrychlejší superpočítač na světě mají Američané

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrychlejším počítačem na světě je přístroj Sequoia od firmy IBM, který využívá americké ministerstvo energetiky. Napsala to BBC s odvoláním na nejnovější žebříček 500 nejrychlejších počítačů světa.

Foto: Profimedia.cz

IBM

Článek

Superpočítač, který chtějí Američané užívat zejména k jaderným simulacím, dokáže za jedinou hodinu provést takové množství početních operací, které by počtu 6,7 miliardy lidí s klasickými kalkulačkami zabralo 320 let nepřetržité práce.

Díky Sequoie se Spojené státy po dvou letech vrátily do čela žebříčku, když japonský superpočítač K Computer od firmy Fujitsu odsunuly na druhé místo. Sequoia je podle výrobců 1,55krát rychlejší než japonský stroj.

Celkem mají USA v první desítce nejrychlejších superpočítačů tři přístroje, Čína a Německo dva a Japonsko, Francie a Itálie po jednom. Pět z těchto deseti superpočítačů vyrobila IBM. Žebříček 500 nejrychlejších počítačů je publikován každých šest měsíců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám