Hlavní obsah

Vlastní doménu chce Apple nebo Sony, v Česku je zájemce pouze jeden

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejvíce žádostí o nové koncové domény internetových adres podaly firmy a organizace ze Severní Ameriky a Evropy. Internetové sdružení pro přidělování jmen a čísel (ICANN) obdrželo do konce května, což byl konečný termín pro podání žádostí, 1930 žádostí o registraci 1409 různých internetových koncovek. Mezi přihlášenými je například Apple, Sony nebo RWE. Z Česka se ozvala jediná firma.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Organizace a firmy ze Severní Ameriky předložily 911 žádostí, což je téměř polovina. Dalších 675 je jich z Evropy. Žádosti také odrážejí to, jak hodně je internet využíván v jednotlivých oblastech. Z Afriky tak ICANN obdržel jen 17 návrhů, z Latinské Ameriky a Karibiku 24 žádostí.

Překvapením podle agentur byly oblasti Asie a Tichomoří. Odtud přišlo 303 návrhů, tedy zhruba 16 procent z celkového počtu. Čekalo se, že odtud přijde více žádostí, protože v rámci nových pravidel nemusí být domény psané latinkou. Čína má nejvíce uživatelů internetu na světě a proto se čekalo, že se bude snažit vytvořit čínský ekvivalent k současné koncové doméně .com a dalším.

ICANN dodal, že mezi návrhy se objevily .pizza, .space, .cloud, .buy, .book či .auto. Z firem si o vlastní koncovku požádaly třeba Apple, Sony a American Express. Jediným českým českým žadatelem je podle seznamu uveřejněného na webu ICANN softwarová firma Unicorn podnikatele Vladimíra Kováře.

Nové domény bude hodnotit veřejnost

K návrhům se nyní bude vyjadřovat veřejnost. Může se třeba ozvat někdo, kdo bude mít dojem, že nová doména porušuje jeho obchodní značku nebo je urážlivá. Agentury upozorňují, že bude trvat nejméně rok nebo dva, než ICANN schválí první z nových koncových domén. Organizace musí přezkoumat každý návrh a zájemce o získání nové koncovky, včetně jeho trestní bezúhonnosti.

Za přidělení nové koncovky si bude ICANN účtovat 185 000 dolarů, tedy asi 3,8 miliónu korun. Dalších 25 000 USD bude tvořit roční udržovací poplatek a vedle toho zájemce zaplatí dolar za každé registrované doménové jméno s příslušnou koncovkou. Novému majiteli však může koncovka přinést i milióny dolarů ročně, protože ji bude moci dále nabízet pro tzv. doménová jména druhého řádu.

Mnoho z 1930 návrhů se objevilo vícekrát. Největší zájem byl o .app, celkem 13 žádostí. Dvanáct bylo zájemců s žádostí o aplikaci .inc a 11 o .home. ICANN podporuje vzájemné dohody konkurentů. Pokud se to nepodaří, uskuteční se aukce o nové jméno.

Poskytnutí nových koncovek je vůbec největším rozšířením doménového prostoru v historii. Aktuálně existuje pouze 22 domén nejvyšší úrovně, jako je .cz, .com, .eu, či .org.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám