Hlavní obsah

Brusel zpochybnil plán ČTÚ na změny v přístupu k internetu

Evropská komise dočasně zakázala Českému telekomunikačnímu úřadu (ČTÚ) rušení regulace vysokorychlostního internetu ve vybraných obcích. Komise se bojí, že když český regulátor zruší Telefónice povinnost alternativním operátorům poskytovat velkoobchodní nabídku připojení k internetu přes xDSL, bude to znamenat zvýšení cen. Vyplývá to ze zprávy komise.

Foto: Profimedia.cz

Článek

ČTÚ se brání, že postupoval v souladu s českou i evropskou legislativou a při tvorbě návrhu analýzy relevantního trhu zohlednil i dokumenty vydané v této věci sdružením BEREC, které tzv. geografickou segmentaci trhu umožňují.

Brusel ale nyní bude od českého regulátora požadovat další informace. Měl by mimo jiné prokázat, že Telefónica je opravdu vystavena od dalších poskytovatelů internetových služeb dostatečné konkurenci.

Analýza vycházela ze zkoumání konkurence

Analýza relevantního trhu vycházela ze zkoumání konkurence na maloobchodním trhu širokopásmového přístupu. Úřad zejména zjišťoval, zda je v obcích i jiná možnost připojení k internetu než xDSL, například kabelový internet nebo Wi-Fi. Následně pak obce rozdělil do dvou skupin. Zejména ve větších městech, kde působí více poskytovatelů a žádný není dominantní, tedy nemá více než čtyřicetiprocentní podíl, navrhl regulaci zrušit. Naopak nadále chce regulovat prostředí především v menších obcích.

Dosud musela Telefónica všude v rámci regulace nabízet jiným firmám na velkoobchodním principu svoje služby xDSL. V současnosti firma eviduje 93 000 uživatelů služby u jiných operátorů přes velkoobchodní nabídku. U Telefóniky přímo službu využívá 790 000 zákazníků.

"Komise má pochybnosti o konkurenčních tlacích ze strany sítí Wi-Fi vzhledem k roztříštěnosti jejich poskytovatelů a neochotě zákazníků přejít na levnější služby nabízející nižší rychlost v případě, že by společnost Telefónica zvýšila ceny," uvedla komise. Ta v EU dohlíží na dodržování unijních pravidel.

Plány ČTÚ by mohly ovlivnit obchod v EU

Komise se rovněž domnívá, že by plány ČTÚ mohly ovlivnit obchod v EU vzhledem k tomu, že podmínky pro přístup k měděné a optické síti společnosti Telefónica v ČR mohou určovat náklady na internetové služby nabízené jinými operátory v ostatních členských státech. EK se zároveň nelíbí, že ani v obcích, kde by měla regulace pokračovat, ČTÚ nepočítá s regulací cen nebo opatřeními s nákladovou orientací. Podle ČTÚ ale ceny na tomto trhu nikdy regulaci nepodléhaly.

"Potřebujeme zajistit hospodářskou soutěž mezi společnostmi nabízejícími širokopásmové služby. Čeští spotřebitelé by neměli být připraveni o možnosti, které nabízejí trhy s rozvinutější konkurencí v oblasti širokopásmového připojení, včetně vysokorychlostních sítí," uvedla místopředsedkyně EK pro digitální agendu Neelie Kroesová.

Komise nyní zahájila podrobné šetření, které má zjistit situaci na českém trhu. Pokud zjistí jiný stav, než popisuje ČTÚ, může doporučit nebo nařídit vlastní nápravná opatření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám