Hlavní obsah

Přípravy pro vznik čtvrtého operátora vrcholí, ČTÚ zveřejní podmínky aukce

Český telekomunikační úřad zveřejní podmínky aukce kmitočtů pro mobilní sítě LTE zřejmě nejdříve ve čtvrtek. Vypořádání připomínek sice dokončí v pondělí, ale chce s nimi ještě seznámit ministerstvo průmyslu a obchodu. Uvedl to mluvčí František Malina.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Podle zákona o elektronických komunikacích ČTÚ rovněž konzultuje s MPO, pokud je o to požádán, a ministerstvo požádalo o projednání vypořádání připomínek z konzultace. Konečné projednání vypořádání konzultace by se s MPO mělo uskutečnit 14. června. Teprve po tomto jednání bude vypořádání připomínek k podmínkám aukce zveřejněno," uvedl mluvčí.

Podmínky aukce mají zásadní vliv na to, zda se o kmitočty bude vedle tří současných mobilních operátorů ucházet někdo další. Zájemci v návrhu podmínek nejvíce kritizovali vysoké vyvolávací ceny, podmínky pokrytí, možné rušení televizního signálu či kritéria pro vstup dalšího operátora.

ČTÚ chce letos nabídnout frekvence v pásmech 800, 1800 a 2600 MHz. Nejvíce si přitom cení pásmo 800 MHz, které představuje tzv. digitální dividendu, tedy kmitočty uvolněné přechodem na digitální TV vysílání. Od prodeje kmitočtů si slibuje především rozšíření vysokorychlostního internetu a případný vstup čtvrtého mobilního operátora. Souhrnná vyvolávací cena všech nabízených frekvencí je 9,2 miliardy korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám