Hlavní obsah

Odstrašující film Seznamu bude varovat žáky před nástrahami internetu

Novinky, mif

Druhý díl informačně-preventivního filmu Seznam se bezpečně!, který vytvořila společnost Seznam.cz, se bude promítat ve více než čtyřech tisících základních škol. Varovný snímek se také dostal na dětský filmový festival ve Zlíně, kde bude jako nesoutěžní film promítán tento týden ve středu za účasti autorů projektu.

Ukázka filmu Seznam se bezpečně 2Video: Novinky

 
Článek

„Ředitelé 4092 základních škol a gymnázií dostanou od společnosti Seznam.cz do rukou balíček obsahující dvě DVD s prvním a druhým dílem filmu Seznam se bezpečně! Záměrně ho odesíláme před prázdninami, neboť ve volném čase, hlavně o prázdninách, hrozí nepoučeným dětem na internetu největší nebezpečí,“ uvedl Martin Kožíšek, produktový manažer společnosti Seznam.cz.

Celý film je postavený na reálných příbězích. V jednom z nich se představil 14letý David, který se spřátelil na internetu s neznámým dospělým mužem. Ten mu nabízel dvoutisícovou úplatu za to, že mu pošle fotky a video s obnaženým tělem. Zachycen je i rozhovor s pedofilem Miroslavem či 16letým Patrikem, který se živil jako dětský prostitut.

Foto: seznamsebezpecne.cz

Stránky seznamsebezpecne.cz

„Film je určen dětem ve věku 12–16 let, pedagogickým pracovníkům a rodičům. Druhé pokračování Seznam se bezpečně! do teď vidělo již 204 000 diváků, kteří zabrousili na webové stránky projektu,“ doplnil Kožíšek.

Na tvorbě filmu Seznam se bezpečně 2 se podílela také řada odborníků, například vedoucí Oddělení informační kriminality Václav Písecký či senátor Miroslav Antl. Partnerem projektu je sdružení CZ.NIC, které spravuje českou národní doménu.

Celý film je možné zhlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc.

Desatero bezpečného internetu podle Seznamu
1.Nedávej nikomu adresu ani telefon. Nevíš, kdo se skrývá za monitorem.
2.Neposílej nikomu, koho neznáš, svou fotografii a už vůbec ne intimní.
3.Udržuj hesla k e-mailu i jinam v tajnosti, nesděluj je ani blízkému kamarádovi.
4.Nikdy neodpovídej na neslušné, hrubé nebo vulgární maily a vzkazy.
5.Nedomlouvej si schůzku na internetu, aniž bys o tom řekl někomu jinému.
6.Pokud narazíš na obrázek, video nebo e-mail, který tě šokuje, opusť webovou stránku.
7.Svěř se dospělému, pokud tě stránky uvedou do rozpaků nebo vyděsí.
8.Nedej šanci virům. Neotvírej přílohu zprávy, která přišla z neznámé adresy.
9.Nevěř každé informaci, kterou na internetu získáš.
10.Když se s někým nechceš bavit, nebav se.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám