Hlavní obsah

Prodej elektronických čteček letos stoupne až na dvojnásobek

Prodej čteček elektronických knih by se letos v tuzemsku mohl zvýšit o 60 až 100 procent. Poptávce pomáhá pokles cen i rozšiřující se nabídka titulů v elektronické podobě. Loni se počet prodaných zařízení zdvojnásobil.

Foto: Amazon

Elektronické čtečky

Článek

Nejlépe se v Česku prodávají zařízení od americké společnosti Amazon, která mají na trhu zhruba třetinový podíl. Nejprodávanější model Amazon Kindle 4 WiFi zaujímá přibližně 17 procent trhu. Za Amazonem následují značky Pocket Book se čtvrtinou trhu a Prestigio s podílem sedm procent. Od loňska je k dostání, jen pro ČR navržené, zařízení eReading, které se ovšem vyrábí v Číně.

V nabídce tuzemských elektronických knihkupectví je v současnosti zhruba 3000 titulů. Celkově v loňském roce patřilo e-knihám jen 0,03 procenta českého knižního trhu, letos by to podle odborníků mělo být 0,5 procenta. Jeden ze čtyř zásadních českých prodejců e-knih, společnost Palmknihy, loni během prvních čtyř měsíců prodala 1000 kusů, letos za stejné období 9000 kusů e-knih. Ve stejném čase si ale lidé letos skoro milión knih volně přístupných na serveru této firmy stáhli.

Analytická firma Gartner odhaduje letošní růst prodeje elektronických čteček v regionu východní Evropy na 71 procent a celkový prodej 1,24 miliónu zařízení. Průměrná cena by měla klesnout z loňských 107 dolarů na 91 USD.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám