Hlavní obsah

Moderní počítače nabízejí vysoký výkon při zachování nízké spotřeby

Novinky, mif

V tuzemských obchodech se v posledních dvou týdnech začaly objevovat první počítače a notebooky, které jsou vybaveny novou platformou Ivy Bridge od společnosti Intel. Ta slibuje především vysoký výkon při zachování nízké spotřeby.

Článek

Nová platforma je určena především pro výkonnější PC. Jejím základem jsou čtyřjádrové procesory Intel Core třetí generace, které byly jako první na světě vyrobeny 22nanometrovou technologií. Pro představu: první procesor, který v roce 1947 vyrobila společnost Bell Labs, byl tak velký, že se skládal dohromady ručně. Do tečky na konci této věty by se přitom vešlo přes 6 miliónů 22nm tranzistorů.

Právě výrobní technologii vděčí nové procesory za vyšší výkon. Reálný výpočetní výkon vzrostl podle testů až o deset procent, v otázce integrovaného grafického jádra je dokonce výkon dvojnásobný, přitom spotřeba elektrické energie dokonce ještě nepatrně klesla.

Levná grafika na hry

Jak již bylo výše uvedeno, procesory Intel Core třetí generace mají v sobě integrováno grafické jádro. Konkrétně se jedná o model 4000, který doznal vylepšení především ve zvládnutí 3D grafiky. Díky tomu by se novinka měla hodit i pro hraní novějších počítačových her.

V praxi výkon integrovaného grafického jádra odpovídá těm nejlevnějším dedikovaným kartám. Skutečně tedy stačí pro hraní i moderních her s maximálními detaily a rozlišením, u náročných akčních 3D titulů by s tím však hráči neměli počítat.

Na druhou stranu výkon je pro sváteční hráče skutečně dostatečný, a tak nebudou do svých sestav muset dokupovat zbytečně další součástky pro hraní her. To ušetří nejen náklady na pořízení grafické karty, ale logicky i spotřebu elektrické energie.

V budoucnu navíc plánují tvůrci her optimalizovat stále více titulů právě pro výkon integrovaných čipů. „Možnosti 3D grafiky v procesorech Intel Core třetí generace představují pro počítačové hry obrovský krok vpřed. Hráči si budou moci na Intel Graphics 4000 vychutnat graficky detailně propracované hry, jako je například námi připravovaná DOTA2,“ prozradil Gabe Newell, spoluzakladatel a výkonný ředitel společnosti Valve Software, jež patří k předním dodavatelům počítačových her.

Chytré technologie

Kromě nárůstu výkonu zaujme platforma Ivy Bridge také některými svými technologiemi, jako je například Secure Key a OS Guard. Ty slouží k lepšímu zabezpečení osobních dat a identity. Secure Key sestává z generátoru čísel, který vytváří náhodné číselné kombinace a těmi posiluje šifrovací algoritmy. OS Guard je zase účinnou obranou proti přímým útokům, při nichž hacker vzdáleně převezme kontrolu nad cizím systémem.

Podporována je také technologie Intel WiDi, se kterou jednoduše připojíte bezdrátově monitor či televizi ke svému počítači. Přenášet je přitom možné jedním kliknutím myši kromě obrazu i zvuk. V praxi funguje celá technologie velice spolehlivě a i při průměrné intenzitě signálu nedochází k výpadkům.

Jak se bude novým počítačům s platformou Ivy Bridge dařit na trhu, ukáže až čas. Zajímavé bude také sledovat, jaké konkurenční řešení představí společnost AMD, druhý největší výrobce procesorů na světě.

Asus ET2411: počítač ukrytý v monitoru

Ušetřit místo na stole se snaží společnost Asus se svým počítačem ET2411, který patří do kategorie takzvaných all-in-one řešení. To znamená, že všechny nejdůležitější hardwarové součástky, jako jsou procesor, grafická karta nebo reproduktory, jsou umístěny v monitoru. Kromě klávesnice a myši tak už není potřeba k němu nic přikupovat.

Foto: Asus

Asus ET2411

Asus ET2411 je vybaven v nejvyšší konfiguraci procesorem Intel Core i7-3770S taktovaném na 3,1 GHz, který se při použití náročnějších aplikací dokáže díky technologii Turbo Boost sám přetaktovat až na 3,9 GHz. Jako grafickou kartu výrobce vybral model NVIDIA GT 630M.

Vybírat bude možné mezi modely s 500–2000GB pevným diskem a s DVD nebo BluRay vypalovačkou. Operační paměť bude k dispozici v kapacitách 2, 4 nebo 8 GB. Monitor má úhlopříčku 23,6 palce, rozlišení 1920 x 1080 obrazových bodů a je navíc dotykový. Jednoduše tak na něm můžete psát prstem nebo speciálním perem stejně jako na papír.

  • Kdy bude: Počítačová sestava Asus ET2411 by se měla na trhu objevit v průběhu tohoto měsíce, stejně jako model ET2701. Ten nabízí ještě vyšší grafický výkon a 27palcový dotykový displej.

Acer Aspire S5: nejtenčí ultrabook

Nejtenčí ultrabook na světě vyrábí společnost Acer, model Aspire S5 je 1,5 cm tenký a váží 1,35 kg. Proti svému předchůdci (model Aspire S3) by měla být novinka vybavena výkonnějším, ale zároveň úspornějším procesorem Intel Core z rodiny Ivy Bridge. Díky tomu je výdrž baterie o dvě hodiny delší. Bez elektrické zásuvky se tak Aspire S5 obejde až osm hodin. Acer Aspire S5 bude mít 13,3palcový displej s rozlišením 1366 × 768 obrazových bodů.

Foto: Acer

Acer Aspire S5

Pro uložení dat slouží výhradně SSD jednotka. Připomeňme, že model S3 byl vybaven kombinací 320GB pevného disku pro ukládání dat a pouze 20GB SSD jednotkou pro nejčastěji používané soubory. I v tomto ohledu by tak měl mít Aspire S5 navrch. Kompaktním rozměrům musela ustoupit optická mechanika. Zajímavě se výrobce vypořádal s konektorovou výbavou. Protože hrana ultrabooku je příliš tenká, disponuje novinka výklopným panelem na zadní straně. Na něm jsou umístěny dvojice USB 3.0, HDMI a Thunderbolt.

  • Kdy bude: Acer Aspire S5 by se měl na pultech obchodů objevit letos v létě. Jaká bude jeho prodejní cena, výrobce zatím neprozradil. Lze ale předpokládat, že bude obdobná jako u modelu S3, tedy 20 000 korun.

HP Pavilion H9: hráčský sen

Jednou z nejvýkonnějších a logicky také nejdražších domácích počítačových sestav na tuzemském trhu, které cílí na počítačové hráče, je model HP Pavilion H9-1100ec. Ten zaujme hned na první pohled, protože jeho skříň je vyvedena v atraktivní barevné kombinaci černé, stříbrné a červené.

Foto: Hewlett-Packard

HP Pavilion H9-1100ec

Není to rozhodně ale jenom vzhled, co uživatele u této vlajkové lodi stolních počítačů od Hewlett Packardu zaujme. Sestava je totiž vybavena aktuálně nejvýkonnějším procesorem Intel Core i7-3770K s frekvencí 3,5 GHz, který může díky technologii Turbo Boost dosahovat taktu až 3,9 GHz. Hraní i těch nejnovějších her s vysokými detaily a snímkováním pak slibuje dedikovaná grafická karta AMD Radeon HD7950 s 3 GB vlastní paměti. Ve výbavě sestavy nechybí ani 16 GB operační paměti, pevný disk s kapacitou 2 TB a BluRay vypalovačka.

  • Kdy bude: Počítačová sestava HP Pavilion H9-1100ec se již objevila v nabídce desítek tuzemských obchodů. Ceny se podle nákupního rádce Zboží.cz, který provozuje společnost Seznam.cz, pohybují okolo 40 000 Kč.

Toshiba Qosmio X870: ve znamení 3D obrazu

Vysloveně pro nadšené počítačové hráče je určen notebook Toshiba Qosmio X870. Jeho výkon by mu totiž mohla závidět, díky platformě Ivy Bridge s čtyřjádrovým procesorem, ledajaká počítačová sestava. K dispozici pak bude až rekordních 32 GB operační paměti.

Foto: Toshiba

Toshiba Qosmio X870

Díky separátní grafické kartě od společnosti nVidia, která stačí i na hraní nejnovějších her, zvládne notebook také zobrazovat obraz ve 3D. K tomu slouží i 17,3palcový displej s Full HD rozlišením (1920x1080 obrazových bodů). Novinka může být dodána na přání s pevným diskem i SSD jednotkou. Model Toshiba Qosmio X870 totiž může být naráz osazen hned dvěma disky. Daní za nadměrnou dávku výkonu je vyšší hmotnost, sahající nad hranici tří kilogramů.

  • Kdy bude: Výkonný herní notebook Toshiba Qosmio X870 se začne prodávat až v červenci. Na jaké ceně bude startovat, výrobce neprozradil.

HAL3000 Alien: zacíleno na multimédia

Počítačová sestava HAL3000 Alien se snaží oslovit především multimediálně založené domácí uživatele, kteří se například při střihu videa nechtějí nechat omezovat výkonem PC. Srdcem novinky je energeticky šetrný procesor Intel Core i5 3450 s frekvencí 3,1 GHz. K dispozici je 8 GB operační paměti typu DDR 3.

Foto: Hewlett-Packard

HP Pavilion H9-1100ec

Obrazové funkce obstarává dedikovaná grafická karta MSI N560GTX-Ti, která má dostatek výkonu i pro hraní nejnovějších her. Ta je navíc osazena tichým chladičem Twin Frozr III, který je i při maximální zátěži téměř neslyšitelný. Ve výbavě PC HAL3000 Alien nechybí ani DVD vypalovačka či čtečka paměťových karet.

Největší brzdou celé sestavy je pevný 2TB disk, který pracuje rychlostí jen 5400 otáček za minutu. Výkonná SSD jednotka by počítači slušela více. Výrobce naštěstí umožňuje sestavu libovolně měnit, a tak si ji každý může nakonfigurovat přesně podle vlastních představ.

  • Kdy bude: Sestava HAL3000 Alien je již v prodeji. I s klávesnicí, myší a operačním systémem Windows 7 Home Premium si ji výrobce cení na 25 000 korun. 

Reklama

Výběr článků

Načítám