Hlavní obsah

Yahoo důkladně přezkoumá nesrovnalosti v životopise svého šéfa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

San Francisco

Ze správní rady internetové společnosti Yahoo odešla v úterý Patti Hartová, která loni řídila výběr nového generálního ředitele firmy Scotta Thompsona. Firma také sdělila, že po informacích o nesrovnalostech v Thompsonově životopise ohledně dosaženého vzdělání začala tuto záležitost důkladně zkoumat.

Foto: Novinky

Yahoo!

Článek

Na nesrovnalosti v informacích o Thompsonově vzdělání upozornil největší vnější akcionář Yahoo, hedgeový fond Third Point. Ten minulý týden vyzval, aby firma nového šéfa odvolala, a v pondělí požádal o předání příslušných dokumentů. [celá zpráva]

Fond zjistil, že Thompson nemá vysokoškolský titul z informatiky, přestože se to uvádí v jeho oficiálním firemním životopise a v dokumentech pro Komisi pro cenné papíry a burzy. Thompson se v pondělí za nesrovnalosti ve svých údajích v dopisem zaměstnancům omluvil, žádné důsledky však pro sebe nevyvodil.

Thompson byl do vedení Yahoo vybrán zhruba před pěti měsíci, kdy nahradil tehdejší šéfku Carol Bartzovou, za jejíhož vedení firma upadala. Yahoo má už čtvrtého výkonného šéfa za pět let a nynější spor vrhá pochyby na nejnovější plán oživení firemních aktivit.

Hledání nového ředitele namísto Bartzové vedla Hartová, jejíž výbor doporučil prezidenta firmy Paypal Thompsona. Správní rada Yahoo nyní uvedla, že jmenovala tříčlenný výbor, který prověří "fakta a okolnosti" kolem Thompsonova jmenování, zatímco najatá právnická firma prozkoumá, jak to je s Thompsonovým vzděláním.

Harzová uvedla, že opouští vedení Yahoo, aby se soustředila na svou hlavní funkci výkonné šéfky firmy International Game Technology. Správní rada této firmy ji požádala, aby na nadcházející valné hromadě Yahoo neusilovala o znovuzvoleni. Už v únoru ze správní rady Yahoo odešel její tehdejší předseda Roy Bostock a tři další členové a v lednu ji opustil spoluzakladatel firmy Jerry Yang.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám