Hlavní obsah

Apple čelí stomiliónové žalobě kvůli skladbě za 24 korun

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kontroverzní případ bude řešit soud v San Francisku. Američan Robert Herskowitz tam totiž zažaloval společnost Apple za to, že mu neprávem zaúčtovala dvakrát stažení skladby. Místo 24 korun tak z jeho účtu bylo podle serveru The Next Web strženo 58 Kč. Kvůli bezdůvodnému obohacení požaduje odškodnění pět miliónů dolarů, tedy bezmála 100 miliónů korun.

Článek

Celá kauza začala na konci roku 2010, kdy si Herskowitz podle serveru Gigaom stáhnul prostřednictvím služby iTunes 22 skladeb. Píseň Whataya Want from Me od Adama Lamberta mu ale byla údajně neprávem naúčtována dvakrát, načež se rozhodl účet reklamovat.

Apple ale reklamaci zamítl. „Vaši žádost ohledně skladby Whataya Want from Me jsme pečlivě zvážili, ale v závislosti na obchodních podmínkách iTunes Store není možné vzít nákup zpět. Tato politika Applu poskytuje ochranu pro autorské materiály,“ odepsali zástupci jablečné firmy Herskowitzovi.

Podat žalobu po více než roce se Američan odhodlal údajně proto, že „politika firmy graduje tak moc, že dvojité platby se dotýkají lidí v celé zemi“. Podle něj se to navíc netýká pouze služby iTunes, ale i dalších obchodů od amerického počítačového giganta, konkrétně App Store, iBookstore a Mac App Store.

Odškodnění je podle Herskowitze tak vysoké, aby „Apple pochopil, že se spotřebiteli nesmí takhle jednat“. Jedinci, kteří mají s jablečnou firmou obdobné negativní zkušenosti, se prý mohou k žalobě připojit.

Apple se zatím k nařčení z účetních chyb ani k podané žalobě oficiálně nevyjádřil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám