Hlavní obsah

Češi mají v průměru osmý nejrychlejší internet na světě

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejrychlejší internet měla ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku Jižní Korea. Tamní obyvatelé se mohli k celosvětové počítačové síti připojit v průměru rychlostí 17,5 Mbps. Češi v pravidelném světovém reportu State of the Internet od analytické společnosti Akamai skončili s 6,7Mbps připojením na osmém místě. Upozornil na to server Digital Trends.

Foto: Profimedia.cz

Internetový kabel

Článek

Po Jižní Koreji má druhé nejrychlejší připojení Japonsko a Hongkong (Čína) díky rychlosti 9,1 Mbps. Rychlejší internet než Češi mají v průměru podle statistiky Nizozemci, Lotyši, Švýcaři a Irové.

Naopak pomalejší připojení je v Rumunsku, Belgii nebo dokonce i Spojených státech, které se umístily na 13. místě (5,8 Mbps). Pomalejší internet mají také Slováci. V průměru se mohli na konci loňského roku připojit rychlostí 5,2 Mbps.

Foto: Akamai

Vývoj rychlosti internetového připojení v Česku a na Slovensku za poslední dva roky.

Ze statistik dále vyplývá, že průměrná rychlost internetového připojení dosahuje v globálním měřítku hodnoty 2,3 Mbps, což je proti třetímu čtvrtletí roku 2011 pokles o 14 procent. Proč k takovému propadu došlo, analýza neuvádí. Podle Geoffa Duncana ze serveru Digital Trends je to s největší pravděpodobností rozmach internetu i v oblastech, kde se zkrátka rychlejší připojení nenabízí.

Zpráva State of the Internet hodnotí dostupnost vysokorychlostního internetu pro širokou veřejnost. Z naměřených údajů o rychlosti připojení v každém státě vytvoří průměr, podle kterého pak zhodnocuje možnosti připojení v dané zemi. Ve statistikách však není započítáno mobilní připojení, které by mohlo pořadí jednotlivých států změnit.

Deset států s nejrychlejším internetovým připojením
PořadíStátPrůměrná rychlost internetu
1.Jižní Korea17,5 Mbps
2. - 3.Japonsko9,1 Mbps
2. - 3.Hongkong (Čína)9,1 Mbps
4.Nizozemsko8,2 Mbps
5.Lotyšsko7,8 Mbps
6.Švýcarsko7,3 Mbps
7.Irsko6,8 Mbps
8.Česká republika6,7 Mbps
9.Rumunsko6,4 Mbps
10.Belgie6,1 Mbps

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám