Hlavní obsah

Microsoft nesmí prodávat konzoli Xbox ani Windows 7, rozhodl německý soud

Mannheim

Obavy společnosti Microsoft, kvůli kterým zástupci firmy stěhovali začátkem dubna své distribuční centrum z Německa do Nizozemska, se naplnily. Soud v Mannheimu nařídil americkému softwarovému gigantu stáhnout z obchodů některé výrobky, které porušují patenty konkurenční společnosti Motorola Mobility. Týká se to mimo jiné i operačního systému Windows 7 či herní konzole Xbox 360.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Soudce Holger Kircher uvedl, že Microsoft překročil účinnost smluvního vztahu s Motorolou, když ve výrobcích použil software ke kompresi videa. Ten kromě Xboxu 360 využívá také Internet Explorer a Windows Media Player. Případ, kterým se zabýval soud v Mannheimu, je součástí větší patentové války, která zuří po obou stranách Atlantiku a ve které se hraje o nadvládu nad bezdrátovými službami pro smartphony.

Rozhodnutí soudu naše podnikání v Německu neovlivní,
mluvčí Microsoftu

Dopad rozsudku na Microsoft nebude nijak drtivý. Mluvčí firmy řekl, že Motorola má zakázáno jednat na základě verdiktu německého soudu, protože soud v USA už 11. dubna vyhověl žádosti Microsoftu, aby Motorola Mobility nemohla uplatnit právo, které jí přizná mannheimský soud. Americký softwarový gigant navíc začátkem dubna přesunul své distribuční centrum pro Evropu z Německa do Nizozemska. Verdikt soudu tak nebude mít vliv ani na ostatní země. [celá zpráva]

„Jsme přesvědčeni, že Motorola nakonec dodrží svůj slib, nechat své základní patenty k dispozici za spravedlivých a přiměřených podmínek ve prospěch spotřebitelů, kteří mají rádi videa na webu. Rozhodnutí soudu naše podnikání v Německu neovlivní. Jsme připraveni se odvolat a usilovat o dodržení slibu Motoroly,“ citoval mluvčího Microsoftu server Engadget.

Motorola vede patentovou válku i s Applem 

Antimonopolní orgány v Evropské unii začaly společnost Motorola Mobility nedávno vyšetřovat, neboť mají podezření, že firma svého postavení na trhu zneužívá. Konkurence tvrdí, že Motorola záměrně blokuje přístup ke svým základním patentům, které jsou nezbytné pro fungování řady aplikací. Vedle Microsoftu si na Motorolu stěžuje například i společnost Apple.

Minulý týden ale například soudce americké Komise pro zahraniční obchod (ITC) Thomas Pender oznámil, že Microsoft neoprávněně použil patenty Motoroly u technologie, kterou za účelem rychlejšího přenosu dat využívá k bezdrátovému internetovému připojení konzol Xbox a u komprese videa. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám