Hlavní obsah

Zakladatel Megauploadu prý věnoval přes 3,2 mil. Kč novozélandskému politikovi

Aukckland

Zakladatel loni uzavřeného serveru Megaupload Kim Schmitz řečený Kim Dotcom tvrdí, že věnoval 50 000 novozélandských dolarů (přes 3,2 miliónu korun) novozélandskému poslanci Johnu Banksovi na jeho kampaň, v níž se ucházel o funkci starosty Aucklandu. Předseda a zároveň jediný poslanec vládní ultraliberální strany ACT Nový Zéland prý zdroj sponzorského daru zapřel a dárci nepoděkoval.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Schmitz řekl listu The New Zealand Herald, že Bankse sponzoroval při jeho neúspěšné kandidatuře o starostu největšího novozélandského města v roce 2010. Banks mu prý řekl, že má příspěvek poslat přes dva prostředníky, aby dárce mohl zůstat v anonymitě.

Banksova strana je v koalici s vládní Novozélandskou národní stranou. Její šéf tvrdí, že si není vědom, že by původcem daru byl Schmitz.

Politik ale přiznává, že Schmitzovi volal při jiných příležitostech. Mimo jiné mu prý takto poděkoval za to, že sponzoroval okázalý ohňostroj v Aucklandu. Policie případ financování kampaně vyšetřuje a Banks prohlásil, že to vítá.

Německý rodák Schmitz byl loni zatčen a nyní v domácím vězení čeká na případné vydání do Spojených států. USA o vydání usilují, protože podle nich server megaupload.com sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů [celá zpráva].

Schmitz a jeho spolupracovníci touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 miliónů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč). Schmitzovi právníci tvrdí, že společnost pouze nabízela online úložiště dat, a odmítají americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a z vydírání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám