Hlavní obsah

Seznam.cz spustil vyhledávání v cizích jazycích

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Seznam.cz spustila tento týden vyhledávání v cizích jazycích. Díky tomu se databáze stránek rozrostla ze 400 miliónů na 700 miliónů. Uživatelé si novinku mohli vyzkoušet už začátkem dubna.

Foto: Seznam.cz

Článek

„Podle reakcí našich uživatelů, kteří indexaci vyzkoušeli, můžeme říci, že tuto novou funkci přijali bez problémů. Nejvíce si pochvalovali jednoduché vyhledání dotazů, kterému chybí český obsah. Další oceňovanou vlastností byla lehká dohledatelnost oblíbených zahraničních webů,“ konstatoval Radovan Šesták, produktový manažer Fulltextového týmu Seznam.cz.

Foto: Novinky

Mezi výsledky hledání na Seznamu se nově zobrazují i zahraniční výsledky

Velká diskuze se podle něj rozproudila mezi odbornou veřejností, která se zabývá optimalizací webů pro vyhledávače (SEO). „Ta se nejvíce obávala dopadů indexace v cizojazyčných stránkách na pořadí výsledků a četnost aktualizace stránek. Tyto obavy ovšem nebyly předmětem testu – testovalo se na jiné databázi, než na té, která je v běžném ostrém provozu. Naším cílem není jiné uspořádání výsledků vyhledávání, ale jeho rozšíření,“ dodal Šesták.

Fulltextový tým vybral k indexaci stránky, které používají nejčastější evropské jazyky a mohou nabídnout užitečné či relevantní odpovědi na dotazy ve vyhledávání. Jde například o anglické, německé, francouzské nebo slovenské weby. Ty nebudou ve výsledcích hledání nijak zvýrazněny. Přímo z náhledu stránky totiž půjde poznat, že se jedná o zahraniční zdroj.

Nové vyhledávání si můžete vyzkoušet přímo na titulní stránce Seznamu (zde).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám