Hlavní obsah

On-line hry: Kdo bude reprezentovat ČR v létě ve Francii?

Novinky, Michal Sztemon

V dnešním seriálu ze světa hráčů počítačových her se blíže podíváme na českou kvalifikaci světového turnaje Electronic Sports World Cup, dále se můžete těšit na rozhovor s předním hráčem hry Vietcong a samozřejmě na pel-mel novinek a informací.

Článek

Zprávy z domova

  • Česká a slovenská kvalifikace na Electronic Sports World Cup se uskuteční v průběhu března, dubna a května v hernách PG Cyber Café. Do Francie se podívá pětičlenný Counter-Strike tým a vítězové kvalifikace ve WarCraftu III a Pro Evolution Socceru 3. Podrobnosti o termínech kvalifikací i finále najdete v samostatném článku nebo zde.
  • U mezinárodních soutěží ještě zůstaneme - kvalifikaci světové soutěže World Cyber Games bude v České republice pořádat společnost e-Sport Entertainment, které bylo "přiklepnuto" i pořádaní kvalifikace slovenské. Tu bude po dohodě s e-Sports pořádat slovenská organizace United Gaming.
  • Ve dnech 22. března - 15. dubna se uskuteční Pohár českých lig ve hře Counter-Strike. Účastníci vzejdou z AMD PG ligy, HUML ligy a LMX ligy, cenou pro vítěze je kromě respektu soupeřů i putovní pohár.
  • České duo CDS)Dark_Caleb a CDS)Gantrior si velmi dobře vede i prestižním StarCraft: BroodWarovém žebříčku WGTour. Základní část je u konce a do play-off postupuje tato dvojice ze šestého místa. Uvidíme, jak si povedou v silné evropské konkurenci.
  • Multiklan nEophyte se rozrůstá o Day of Defeat squad. V ní se kromě špičkových českých hráčů (z klanů DarkAngels a Proud of Playing) objevuje i hráč Counter-Striku efron a jeden hráč z Polska.

Zprávy ze světa

  • Finský klan Destination Skyline vyhrál Counter-Strike EuroCup na ClanBasi. Vzhledem ke klesajícímu zájmu opravdových evropských špiček o tento turnaj byl osmý ročník zároveň i posledním.
  • Datum vydání připravované hry Doom3 bylo oznámeno společností Activision. Termín 13. července 2004 je sice již asi desátým v pořadí, ale pokud vydavatelé dodrží slovo alespoň tentokrát, hráči jim odklady jistě odpustí.
  • Originální cenu za první místo připravil pro hráče NR.Hum4nica web http://www.warcraft3.sk. Vítěz turnaje s názvem Love at First Sight dostal mp3 soubor, v němž organizátoři turnaje vtipně zesměšňují Hum4nicova odvěkého nepřítele - SGC.Frída. Soubor můžete stahovat zde.
  • Multiklan Schroet Kommando se odhodlal ke snížení cen za výuku WarCraftu III jeho hráči. Těžko lze předpokládat, že tak hráči učinili z důvodu snahy o rozvoj scény, pravděpodobnější je malý zájem. Nyní vás dvě hodiny pod dohledem některého z hráčů W3 sekce SK přijdou na 30 dolarů.

Electronic Sports World Cup

Electronic Sports World Cup (ESWC), který se každoročně koná ve Francii, je jedním z nejkvalitnějších progamingových turnajů světa. V zábavním centrum Futuroscope nedaleko Poitiers mají hráči připraveny vpravdě luxusní prostory s výborným technickým vybavením. Když k tomu připočteme ještě dotaci ve výši 200 000 dolarů, vychází nám opravdu špičkový turnaj.

Letos se ho již podruhé zúčastní čeští hráči her Counter-Strike a WarCraft III, novou podporovanou hrou turnaje je Pro Evolution Soccer 3. Zatímco loňská kvalifikace se odehrála bez zájmu hráčů, tento rok si pořádání kvalifikace vzal na starost Českomoravský svaz progamingu s pomocí ProGamers. A jak budou vypadat kvalifikace v jednotlivých hrách?

pozn.: Název události + datum - počet postupujících do národního finále

Národní kvalifikace ve hře Counter-Strike:

  • Mezihernový ČMSP turnaj dne 7. března 2004 - 2
  • Mezihernový ČMSP turnaj dne 11. dubna 2004 - 2
  • Online turnaj určený pro klany ze Slovenska - 2
  • Nasazené klany dle pořadí ČMSP k 20. dubnu - 2

Národní kvalifikace ve hře WarCraft III:

  • Mezihernový ČMSP turnaj dne 14. března 2004 - 8
  • Mezihernový ČMSP turnaj dne 28. března 2004 - 8
  • Mezihernový ČMSP turnaj dne 18. dubna 2004 - 8
  • Online turnaj určený pro hráče ze Slovenska - 8
  • Nasazení hráči dle pořadí ČMSP k 20. dubnu - 8

Národní finále:

Samotná národní finále se uskuteční ve zbrusu nové herně AMD PG Cyber Café Village Cinemas Anděl ve dnech 8. května (Counter-Strike), 15. května (WarCraft III) a 22. května (Pro Evolution Soccer 2). Uvidíme, jestli některý klan dokáže překvapit favority, každopádně je ale o co bojovat, neboť vítězný CS tým a vítězové W3 a PES3 turnajů budou mít zajištěnu dopravu na turnaj ESWC začátkem července ve Francii, kde jim bude samozřejmě zaplaceno i ubytování.

Rozhovor: [FTL]Intruderr

V aktuálním interview jsem si popovídal s hráčem špičkového českého Vietcong klanu Faster Than Light. FTL vyhráli první velkou Vietcong akci u nás - InvexCup a nyní hrají první PG Cenega Vietcong ligu.

pozn.: [FTL]Intruderr je na snímku z turnaje InvexCup třetí zleva.

Ahoj, mohl by ses představit našim čtenářům?

Čau, jmenuji se Petr Brablec, je mi 19 let, v současné době jsem v maturitním ročníku Obchodní akademie v Olomouci. Na internetu mě můžete vídat s přezdívkou Intruderr.

Jsi členem klanu Faster than Light, jaké máte ambice?

Momentálně se soustředujeme na kvalifikaci pro Mistrovství České republiky (kde obhajujeme zlato z předešlé sezony) a offline akce (turnaje v hernách, LANky). MČR vyvrcholí na Invexu, kde bychom se chtěli poprat o prvenství. Oproti minulému ročníku to budeme mít o hodně těžší, za půl roku se Vietcong scéna hodně rozrostla a vzniklo plno kvalitních klanů, které teprve čekají na příležitost se ukázat na nějaké té LAN akci.

Kromě týmových her se účastníš i turnajů 1on1, jaký je ve hře rozdíl?

1on1 má svoje kouzlo (stejně jako Quake3 / Unreal Tournament), je to kapitola sama pro sebe, hodně lidí to odsuzuje (Vietcong je přece jen  teamová hra), ale i přesto hraje tento "mod" plno lidí (např. Evropský žebříček na ESL hraje momentálně téměř 300 hráčů). 1on1 je oblíben určitě také kvůli menší hardwarové náročnosti, Vietcong je hodně náročná hra na vybavení počítače a v 1on1 to není tolik znát.

Jak je na tom česká scéna v porovnání se zbytkem Evropy?

Zhruba 3 české klany se dokázaly v těžké evropské konkurenci prosadit a pravidelně se pohybují mezi deseti nejlepšími klany evropy. Co se týče klanu Faster Than Light, tak naším největším úspěchem je 4. místo ve 4on4 ladderu, kde jsme porazili hned několik klanů evropské špičky. Evropská Vietcong scéna je složena převážně z německé komunity, která je zhruba 4x větší než ta česká, dále následují země jako Belgie, Holandsko, Itálie a nesmí chybět tradiční mistři v 3D akcích - Finové a Švédové.

Hraješ i jiné počítačové hry?

Dříve jsem se hodně věnoval strategiím typu Age of Empires (následně Age of Mythology), v poslední době se soustředím na 3D akce. Kromě Vietcongu, který hraju aktivně, si občas zahraju Counter-Strike či Medal of Honor: Allied Assault.

Reklama

Související témata:

Související články

On-line hry: NecroRaisers si platí trenéra

Vážení čtenáři, v tomto pravidelném seriálu vám budu každý pátek přinášet informace ze světa profesionálního hraní počítačových her. Postupně byste se měli...

On-line hry: Hrají si a vydělávají

Minule jsme se věnovali 3D hře Counter-Strike, dnes je na řadě nejoblíbenější strategie dneška - WarCraft III. Dozvíte se základní informace o hře, tipy...

On-line hry: Nejlepší hráči letí do USA

V předchozím díle jsme probrali WarCraft III, dnes je hlavním tématem NHL 2004, konkrétně vyvrcholení české kvalifikace na Světový šampionát. A kteří dva čeští...

Výběr článků

Načítám