Hlavní obsah

Zneužívání PC v práci mírně kleslo, lidé tak tráví 51 minut denně

Pracovní morálka zaměstnanců v Česku mírně roste, míra zneužívání pracovního času na firemních počítačích loni klesla o pět procent. Mimopracovními činnostmi tak zaměstnanci trávili 51 minut denně. Nejčastěji využívají lidé pracovní počítač k vyřizování soukromých e-mailů, stále častěji komunikují na sociálních sítích a oblíbené je také on-line nakupování. Vyplývá to z analýzy společnosti truconneXion.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Během jednoho roku se firmám podařilo stáhnout čas strávený u počítače mimopracovními aktivitami o tři minuty. Trend v monitorování zaměstnanců je jednoznačný: zaměstnavatelé pokračují v úsilí o vyšší efektivitu svých zaměstnanců," komentuje výsledky průzkumu Martin Hnízdil ze společnosti truconneXion.

Od roku 2009 průměrný čas, který zaměstnanec věnuje na počítači soukromým aktivitám, poklesl o více než 43 procent, dodal. Své zaměstnance sledují za pomoci specializovaného softwaru čtyři z pěti firem. Podle průzkumu roste obliba sociálních sítí, které během jednoho roku dokázaly podstatně stáhnout dříve jednoznačnou dominanci e-mailu.

Naopak jednoznačným "propadákem roku" na žebříčku mimopracovních aktivit zaměstnanců se loni stala kategorie stahování multimédií. Čas takto strávený klesl bezmála na polovinu, na zhruba čtyři minuty. Méně oblíbené je i hraní her na PC, jež s tím podle Hnízdila souvisí. Nejvíce zneužívají lidé pracovní dobu k soukromým účelům na internetu po obědě mezi 13:00 a 14:00, kdy mimopracovní činnost trvá až 13 minut. Více času tak tráví také v pátek.

Podle průzkumu společnosti SkyVera v pracovní době surfuje po internetu, stahuje filmy a přeposílá soubory pro své soukromé účely každý třetí zaměstnanec. Ředitel firmy Petr Janda upozornil, že zaměstnanci ani zaměstnavatelé si přitom neuvědomují, že za výměnu autorsky chráněných souborů jim hrozí právní a trestní postih, což může na několik měsíců zcela vyřadit firmu z provozu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám