Hlavní obsah

Hackeři napadli servery Al-Káidy, ty už více než týden mlčí

Hlavní internetové stránky využívané teroristickou sítí Al-Káida jsou již více než týden němé v bezprecedentním výpadku, který je s největší pravděpodobností dílem hackerů. S odvoláním na americké analytiky o tom informovala agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Mluvčí organizace Al-Káida, americký konvertita k islámu Adam Gadahn

Článek

"Všechny v zásadě klekly po 23. březnu," řekl AFP Aaron Zelin z Brandeisovy univerzity. Výpadek podle něj zasáhl několik online fór včetně dvou "vlajkových" serverů al-Fida a Shamukh al-Islam.

"Tato fóra potvrzují pravost poselství Al-Káidy, a tudíž jsou velmi významné," dodal Zelin, který o extremistických islamistických serverech píše na stránce jihadology.net.

K výpadku, který nesl všechny známky hackerského útoku, se nikdo nepřihlásil. Zmíněná fóra přitom obvykle zveřejňují upozornění, pokud sama dočasně přerušují provoz.

Američtí oficiální činitelé míní, že Al-Káida je systematicky oslabována od teroristických útoků z 11. září 2001 a provoz na online fórech této skupiny v posledních letech poklesl. Snížil se také jejich počet ze 13 v roce 2008 na ne víc než sedm fungujících před nynějším výpadkem, dodal Zelin

Útok na servery Al-Káidy tohoto typu není ojedinělý. Jednou do nich pronikli Britové, kteří na stránky s instrukcemi pro výrobu bomb umístili recepty na košíčky. [celá zpráva] Jindy zase počítačoví piráti na čas přerušili Al-Káidě rozesílání zpráv a videí. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám