Hlavní obsah

Paramount Pictures: Megaupload jsme zničili, teď se chystáme na další weby

Novinky, zgl

Studio Paramount Pictures hrálo důležitou roli při zavření kontroverzního serveru Megaupload, který počítačoví piráti hojně využívali k šíření autorsky chráněného obsahu. Podle viceprezidenta Alfreda Perryho byl však Megaupload jen špičkou ledovce a právníci studia již v současnosti usilovně připravují podklady pro zničení dalších podobných webů.

Foto: Megaupload

Server Megaupload.com patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě.

Článek

„Dál budeme pokračovat v prosazování našich práv,“ uvedl Perry s tím, že se právníci Paramount Pictures nyní zaměřují na pět největších serverů pro sdílení dat na světě. Konkrétně na Put Locker, Media Fire, Fileserve, Deposit files a Wupload.

„Těchto pět nejnavštěvovanějších webů generuje 41 miliard zobrazených stránek za rok. To je, jakoby každý člověk na planetě viděl pět stránek,“ konstatoval viceprezident Paramount Pictures s tím, že většina zobrazených stránek se týká právě nelegálního obsahu. Proto prý studio chystá prostřednictvím Americké filmové asociace stejné kroky jako u Megauploadu.

Server Megaupload.com, který patřil mezi 15 nejnavštěvovanějších webů na světě, nechala americká justice na konci ledna zavřít kvůli tomu, že porušuje zákony o ochraně duševního vlastnictví. Provozovatelé služby prý svým počínáním způsobili majitelům autorských práv škodu za půl miliardy dolarů. [celá zpráva]

Servery mají strach z oplétaček se zákonem

Kauza Megauploadu byla pro další provozovatele serverů pro sdílení dat cennou lekcí. Řada z nich se zalekla oplétaček se zákonem a začala přistupovat k radikálním opatřením. Například služba UploadBox, na které se pravidelně objevovala nová hudební alba, aktuální filmové trháky i nejnovější verze komerčních programů, ukončila k poslednímu lednu svoji činnost.

Služba Filesonic se pak proti pirátům, jež umisťují na jejich servery nelegální obsah, rozhodla bojovat jednoduchým způsobem. Zakázala všem uživatelům po lednovém zátahu sdílet jakákoliv data ze svého serveru. Servery Videobb a Videozer zase smazaly aktivně bez jakéhokoliv upozornění veškerý autorsky chráněný obsah.

Piráti ale rozhodně své poslední slovo neřekli a na omezení převážně amerických serverů pro sdílení dat vyzráli. Našli si servery v Rusku, které jsou schopné utáhnout velký zájem uživatelů, a nelegální kopie dat na ně začali nahrávat snad ještě rychlejším tempem, než dříve na americký Megaupload. Provozovatelé služby MöeVideo si tak mohou mnout ruce, kolik peněz na reklamě vydělají při neustále se zvyšujícím počtu návštěvníků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám