Hlavní obsah

Chování zakladatele Megauploadu je prý příkladné, už zase smí na internet

Zakladatel internetového serveru megaupload.com Kim Schmitz, známý jako Kim Dotcom, smí znovu na síť. Po lednovém zatčení na Novém Zélandu a následném propuštění do domácího vězení neměl německý rodák na základě podmínek kauce povoleno připojovat se online. Nyní ale soudce Dotcomovi návrat na síť povolil a dodal, že jeho chování od zatčení se zdá být "příkladné", napsala dnes agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Novozélandský soudce David Harvey v pondělí zmírnil Schmitzovo domácí vězení.

Článek

Novozélandský soudce David Harvey v pondělí proto zmírnil Schmitzovo domácí vězení a povolil mu nejen připojovat se k internetu, ale také jít si jednou denně zaplavat, dvakrát týdně odjet do aucklandského studia nahrávat hudbu a jednou týdně se setkat s kolegy z Megauploadu. To vše bude v platnosti do srpnového stání o Dotcomově případém vydání ze země.

O vydání usilují Spojené státy, protože podle nich server megaupload.com sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Schmitz a jeho spolupracovníci touto činností údajně získali od roku 2005 více než 175 miliónů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč). Schmitzovi právníci tvrdí, že společnost pouze nabízela online úložiště dat a odmítají americká obvinění z porušování autorských práv, z praní špinavých peněz a z vydírání.

Zavření serveru Megaupload udělalo čáru přes rozpočet pirátům, kteří na internetu šíří nelegální kopie filmů a seriálů. Další servery se zalekly stíhání zaměstnanců Megauploadu a ze strachu začaly hromadně mazat autorsky chráněná díla.

Nakonec piráti ale našli servery v Rusku, které jsou schopné utáhnout velký zájem uživatelů, a nelegální kopie dat na ně začali nahrávat snad ještě rychlejším tempem, než dříve na americký Megaupload. Provozovatelé služby MöeVideo si tak mohou mnout ruce, kolik peněz na reklamě vydělají při neustále se zvyšujícím počtu návštěvníků.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám