Hlavní obsah

Soumrak DVD v USA, lidé letos stáhnou více filmů, než jich koupí na nosičích

Loni poprvé v historii překročí počet streamovaných filmů na internetu počet prodaných disků DVD a Blu-ray. Uvedla to zpráva společnosti IHS Screen Digest, která patří největším firmám monitorujícím média. Uvedl to list Daily Mail.

Článek

V USA se očekává 3,4 miliardy streamovaných filmů, zatímco na DVD a Blu-ray jich bude 2,4 miliardy. Lidé za filmy na internetu zaplatili více než za snímky na discích.

Analytik firmy Dan Cryan to komentoval slovy: „Po více než třiceti letech nakupování a půjčování filmů na kazetách a discích představuje tento rok bod obratu. Američtí zákazníci nyní udělají historický přechod k spotřebě na internetu a zahajují fázi celosvětového přechodu od sledování (filmů) na fyzických nosičích k jejich sledování na internetu. Sledujeme začátek konce doby filmů na fyzických nosičích, jakou jsou disky DVD a Blu Ray.“

„Rok 2012 bude posledním hřebíčkem do rakve staré ideje, že zákazníci nebudou akceptovat distribuci obsahu po internetu,“ řekl Cryan. Prodej stažených filmů přitom za rok vzrostl o 135 procent.

Cryan ale současně dodal, že odchod od nosičů je nevyhnutelný, ale nebude okamžitý: „Přechod zabere čas. I devět let po spuštění i-tunes je CD stále vitální částí obchodu s hudbou.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám