Hlavní obsah

Aktivističtí hackeři ukradli víc dat než zločinci

Novinky,
New York

Aktivističtí hackeři vloni trumfli v objemu zcizených dat na zisk orientované kybernetické zločince. Uvádí to alespoň ve čtvrtek zveřejněná zpráva telekomunikační společnosti Verizon, která upřesňuje, že na vrub tzv. „hacktivistů“ připadá 58 procent ukradených dat. Zároveň s tím byl zaznamenán i nárůst politicky motivovaných útoků na počítačové sítě.

Článek

Podle Verizon se navíc útoku aktivistických hackerů obtížněji čelí, protože jsou méně předvídatelné. Podobných útoků bylo loni evidováno na celém světě 855 a bylo při nich ukradeno 174 miliónů datových záznamů.

„Hacktivismus tu už nějakou dobu je, ale většinou šlo o pozměnění podoby webové stránky,“ řekl Wade Baker, který řídí výzkumné a zpravodajské oddělení Verizonu. „V roce 2011 začalo jít více o ukradení velkého množství dat společnostem. Krádeže dat se staly formou politického protestu,“ dodal Baker s tím, že se proti těmto útokům obtížně hledá obrana, protože podoba je pokaždé jiná.“

Podle něj nejsou útoky hacktivistů příliš časté, ale většinou se jim podaří získat velké objemy dat.

V čele těchto aktivit je skupina Anonymous a přidružené skupiny Antisec a Lulzsec. Těm se podařilo úspěšně napadnout a shodit mnoho webových stránek, ale také získat velké množství dat od soukromých společností i od vládních úřadů. Anonymous například získal rozsáhlou e-mailovou komunikaci amerického soukromého ústavu pro mezinárodní situaci Stratfor a přenechal ji WikiLeaks.

Organizovaný zločin za hacktivisty zaostává, na jeho vrub připadá 35 procent ukradených dat. Zločinci však mají zájem o určitý typ dat a ta jsou mnohem lépe chráněna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám