Hlavní obsah

USA oficiálně požádaly o vydání zakladatele Megauploadu Kima Schmitze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká prokuratura podala v pátek v novozélandském Aucklandu oficiální žádost o vydání Kima Schmitze známého jako Kim Dotcom do Spojených států. Oznámila to v pondělí novozélandská justice. Majitel serveru pro sdílení souborů megaupload.com má být v USA souzen pro podezření z porušování práv duševního vlastnictví, z nezákonného obohacení, vydírání a dalších zločinů. V USA mu hrozí až 20 let vězení.

Foto: Reuters

Zakladatel serveru Megaupload Kim Dotcom

Článek

Spolu s Dotcomem mají být do USA vydáni další tři jeho spolupracovníci. Všichni čtyři jsou zatím v Aucklandu v domácím vězení. Řízení o vyhoštění má proběhnout v srpnu.

Osmatřicetiletý německý rodák byl propuštěn minulý týden z vězení na kauci poté, co strávil měsíc ve vazbě. Zadržen byl v lednu. V rámci podmínek kauce musí žít ve svém domově v Aucklandu a nosit elektronický náramek. Má zákaz používat internet a je omezen v cestování.

Spojené státy usilují o Dotcomovo vydání, neboť server megaupload.com podle nich sdílením filmů, hudby a dalšího chráněného obsahu způsobil majitelům autorských práv škodu půl miliardy dolarů. Hlavní podezřelý a jeho spolupracovníci touto činností údajně získali od roku 2005 víc než 175 miliónů dolarů (přes 3,5 miliardy Kč).

Zavření serveru Megaupload udělalo čáru přes rozpočet pirátům, kteří na internetu šíří nelegální kopie filmů a seriálů. Další servery se zalekly stíhání zaměstnanců Megauploadu a ze strachu začaly hromadně mazat autorsky chráněná díla.

Nakonec piráti ale našli servery v Rusku, které jsou schopné utáhnout velký zájem uživatelů, a nelegální kopie dat na ně začali nahrávat snad ještě rychlejším tempem, než dříve na americký Megaupload. Provozovatelé služby MöeVideo si tak mohou mnout ruce, kolik peněz na reklamě vydělají při neustále se zvyšujícím počtu návštěvníků. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám