Hlavní obsah

Čínské úřady posilují kontrolu nad internetem a telefony v Tibetu

Nejvyšší představitel čínských komunistů v Tibetu nařídil posílení dohledu nad internetem a mobilními telefony v tomto regionu. Jak napsala agentura AFP, v oblasti panuje už nyní velké napětí vyvolané represemi vůči nespokojenému obyvatelstvu.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

"Opatření ke kontrole mobilních telefonů, internetu a nových médií musejí být zavedena komplexně," prohlásil Čchen Čchüan-kuo. "Potřebujeme prosadit v celém regionu ideu, že zásadní je stabilita. Destabilizující prvky musejí být zlikvidovány v zárodku," dodal.

Právě začínající březen je pro Tibeťany velmi citlivým obdobím již od roku 1959, kdy byl jejich duchovní vůdce dalajlama právě v tomto měsíci po neúspěšném protičínském povstání nucen prchnout do exilu. Přešel tehdy pěšky Himálaje a sídlo má od té doby v severní Indii.

Při březnovém výročí dalajlamova útěku v roce 2008 manifestace mnichů a mnišek v tibetské metropoli Lhase vyústila v nepokoje. A od loňského března se v jihozápadních oblastech Číny s velkou tibetskou populací pokusilo o sebevraždu upálením už 22 Tibeťanů, většinou mnichů a mnišek.

Tyto demonstrativní sebevraždy na veřejnosti většina z nich zřejmě nepřežila. Rozhodně ale dokládají beznaději, kterou Tibeťané pociťují kvůli kulturnímu, náboženskému i ekonomickému útlaku ze strany Pekingu, stejně jako kvůli rostoucímu přistěhovalectví Chanů, většinového čínského etnika, do regionu.

Čínské úřady v posledních týdnech také zakazují zahraničním novinářům vstup do Tibetu, na toto citlivé období nejsou vydávány povolenky pro vstup do oblastí s tibetskými obyvateli ani pro běžné turisty. Posilována je také přítomnost po zuby ozbrojených příslušníků čínských bezpečnostních sil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám