Hlavní obsah

Zemědělská revoluce: pěstovat ovoce a zeleninu budou roboti

Novinky, mif

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budoucnost zemědělství nespočívá v geneticky modifikovaných semenech nebo ve vylepšených hnojivech. Podle amerických expertů budou pole obhospodařovat místo traktorů šestinozí roboti, na kterých již usilovně technici pracují. Upozornil na to server Discovery News.

Roboti, kteří jsou budoucností zemědělství

 
Článek

Robotický zemědělec Prospero je původně soutěžní projekt Davida Dourhouta pro soutěž SchmartBoard, který vytvořil v polovině loňského roku. Na soutěži tak zaujal, že mu s ním začali pomáhat další experti.

Prospero se díky šesti robotickým ramenům dovede pohybovat prakticky po jakémkoliv povrchu, problém mu nečiní strmější srázy ani zabahněná pole po dešti. Dokáže sám po zadání rozkazů sázet jednotlivá semena, přičemž si přesně pamatuje, kde přesně jsou.

Robot Prospero

Navíc robot dokáže vysílat frekvenční signál podobně jako netopýr. Tak je schopen rozeznat nejen případné překážky, ale i další roboty. Dourhout totiž počítá, že větší pole by mohlo obhospodařovat více robotů. Schopnost rozeznávat okolní subjekty je tak pro ně klíčová.

Kromě sázení semen dokáže robot také rozstřikovat insekticidy, které ochraňují rostliny před nenechavým hmyzem. V budoucnu by chtěl Dourhout naučit šestinohé miláčky, jak roboty Prospero sám nazývá, také další zemědělské dovednosti.

Zvýšení produktivity

„Zemědělci mohou zvýšit svoji produktivitu, když se uvážlivě rozhodnou, kde a kdy se mohou semena rostlin s ohledem na typ půdy vysadit. A právě toto se snažíme Prospero naučit,“ konstatoval Dourhout.

Roboty oceňují i samotní zemědělci. „Podle našich očekávání by mohli roboti zvýšit produktivitu o 20 procent na akr. To by byla neskutečná revoluce,“ neskrýval své nadšení majitel farmy z iowského města Ames.

Nový robot je zatím teprve ve fázi testování. Zájem o něj projevili už zemědělci z Brazílie, Polska a Japonska. Podle Dourhouta je tak jen otázkou času, než šestinohé miláčky začneme běžně vídat na polích po celém světě.

Reklama

Výběr článků

Načítám