Hlavní obsah

T-Mobile končí s mobilním 4G internetem, přejde na sítě třetí generace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tuzemský operátor T-Mobile na konci března ukončí nabídku mobilního internetového připojení UMTS, které je označováno jako Internet 4G. Operátor plně přejde na klasickou síť třetí generace, která poskytuje až desetkrát vyšší rychlost.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Síť UMTS využívající technologii TDD splnila svou úlohu v době, kdy nabídla v Česku zcela chybějící alternativu k ADSL. Nyní však již síť technicky nestačí současným nárokům," uvedl výkonný ředitel marketingu T-Mobilu František Mala. Uživatelům firma nabídne snadný přechod do své klasické sítě 3G, kterou na trhu nabízí i konkurenční Telefónica a Vodafone.

T-Mobile začal nabízet služby sítě pod poněkud matoucím názvem 4G na konci roku 2005, přitom to byla síť obecně označovaná za třetí generaci. Postavená byla na technologii TDD, která umožňovala pouze datové připojení, ale nikoliv hovory. Konkurenční operátoři naopak vsadili na rozšířenější technologii FDD, která umožňuje i telefonní hovory. Klasickou síť FDD, která zaznamenala na rozdíl od TDD v posledních letech dynamický rozvoj, začal T-Mobile zprovozňovat v roce 2009 a v současnosti pokrývá 83 procent populace.

Zatímco TDD umožňovala stahování o rychlosti dva Mbit/s, FDD nyní umožňuje až 21 Mbit/s. Od loňského ledna přešlo z TDD na rychlejší FDD kolem 35 000 zákazníků. Zbytku chce operátor přechod usnadnit tím, že jim nabídne nový modem za jednu korunu. Uživatele bude informovat průběžně telefonicky, poštou, e-mailem či ve vyúčtování služeb.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám