Hlavní obsah

Ministerstvo kultury přestane financovat internet v knihovnách

Ministerstvo kultury v úterý oznámilo, že za měsíc ukončí projekt internetizace knihoven. Na 2500 krajských knihoven tak přestane nabízet připojení k internetu. Jako důvod ukončení projektu ministerstvo na svých internetových stránkách uvedlo nenavýšení finančního rozpočtu.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Přestože Ministerstvo kultury ČR podniklo vše potřebné, aby financování připojení knihoven k internetu ze státního rozpočtu plynule pokračovalo v rámci stávajícího systému Komunikační infrastruktury veřejné správy, nemůže pokračování této služby zajistit,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Podle SKIP je ukončení projektu v rozporu s usnesením vlády z letošního 11. ledna, ve kterém se resort k pokračování internetu v knihovnách zavázal. "Svaz se v této věci opět obrátí otevřeným dopisem na předsedu vlády Petra Nečase, který dne 19. srpna 2011 písemně potvrdil další pokračování Projektu internetizace knihoven. Pokračování potvrdil i ministr kultury," prozradil chystané kroky svazu jeho předseda Vít Richter. "V tuto chvíli se s tím nedá nic víc dělat. Ministerstvo financí ty peníze odmítá dát. Musela by zasáhnout jedině nějaká vyšší moc, která by potřebné prostředky přinesla," dodal Richter.

Knihovníci se nyní obávají, že některé z knihoven si nebudou moci internet dovolit a zůstanou zcela bez připojení. Podle knihovního zákona přitom mají bibliotéky povinnost poskytnout návštěvníkům bezplatný přístup k internetu. Pokud bude knihovna odpojena a obec nebude ochotna internet do knihovny zajistit, nebude dotčená knihovna splňovat jednu z podmínek zákona. Na základě toho by pak mohla být vyloučena z evidence, čímž ztratí možnost ucházet se o dotace z veřejných zdrojů.

Internetové připojení veřejných knihoven původně zajišťovalo ministerstvo vnitra, které ale na financování projektu, jež stál 100 miliónů ročně, nemělo dostatek prostředků. Projekt tedy mělo převzít ministerstvo kultury, které hledalo možná úsporná opatření a žádalo navýšení svého rozpočtu, aby projekt mohl dále fungovat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám