Hlavní obsah

Správní rada japonského Olympusu kvůli podvodům v dubnu odstoupí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Celá správní rada skandálem zmítaného japonského výrobce fotoaparátů Olympus předloží na dubnové valné hromadě akcionářů rezignaci, oznámila v pondělí firma. Dodala, že již vybrala nového předsedu rady i prezidenta podniku. Její volba by se však podle agentury Reuters nemusela líbit zahraničním investorům, kteří by v čele podniku rádi viděli nové tváře.

Foto: Reuters

Olympus

Článek

Společnost Olympus zhruba dvě desetiletí schovávala ztráty z investic v pochybných fúzích a akvizicích. Na účetní podvody v rozsahu 1,7 miliardy dolarů (zhruba 32 miliard Kč) loni upozornil bývalý generální ředitel Olympusu Michael Woodford. Olympus je známý zejména svými fotoaparáty, vyrábí však také například zdravotnická zařízení.

Prezidentem by se měl stát manažer Hirojuki Sasa (56), který v Olympusu již řadu let pracuje. Na post předsedy rady byl vybrán bývalý bankéř Jasujuki Kimoto (63). Jmenování však ještě musí schválit akcionáři, kteří se sejdou 20. dubna.

Firma vybrala i další členy správní rady, z nichž téměř polovina pochází z jejích řad. Akcionáři, včetně zahraničních investorů, podle Olympusu nenavrhli žádné alternativní kandidáty. Sasa přislíbil, že obnoví důvěru veřejnosti a uskuteční reformy, které zabrání opakování účetních podvodů. "Mou povinností je co nejdříve obnovit důvěru a opravit tuto poškozenou značku," řekl.

Olympus minulý měsíc kvůli skandálu zažaloval 19 bývalých i současných vedoucích pracovníků, od kterých požaduje odškodné. Firma tvrdí, že žalovaní vedoucí pracovníci byli do podvodných aktivit zapojeni, nebo o nich alespoň věděli.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám