Hlavní obsah

Ceny počítačů na začátku roku vzrostly i kvůli slabé koruně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny počítačů na českém trhu na začátku letošního roku mírně vzrostly. Za meziroční růst v řádu jednotek procent může zejména zdražení pevných disků kvůli výpadku výroby v Thajsku a oslabení koruny vůči dolaru.

Článek

"Ceny notebooků v porovnání s předchozím rokem neklesaly, případně nepatrně rostly," uvedl šéf marketingu počítačové divize HP Petr Trešl. Ceny podle něj rostly o několik málo procent, rozhodně méně než o pět.

Výraznějšímu zvyšování cen zamezila vysoká konkurence i slevové akce, v rámci kterých se některé značky zbavovaly zboží z předvánočních zásob.

Další vývoj bude podle ředitele českého zastoupení Lenova Petra Tomana záležet především na aktuálním kurzu. "Ceny produktů, které již byly na skladech u distributorů, jsme v letošním roce nezvyšovaly. Ceny nově přivezených modelů se mohou měnit podle aktuálního kurzu dolaru," dodal.

Prodej počítačů v Česku loni klesl o asi 12 procent na 1,12 miliónu PC. Poptávka po přenosných počítačích, které tvořily téměř tři čtvrtiny trhu, se snížila o 10,5 procenta na 828 000 prodaných zařízení. Nejprodávanější značkou byl loni Hewlett-Packard před Acerem a Asusem. O další dvě místa bojovaly značky Dell a Lenovo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám