Hlavní obsah

Proti dohodě ACTA protestovalo v Praze a Brně přes 300 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zhruba 200 odpůrců dohody ACTA, jejímž cílem je omezit šíření pirátství na internetu, se odpoledne sešlo na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad. Poté, co zazněl projev, v němž řečník kritizoval nejen dohodu ACTA, ale i české politiky, se účastníci vybavení transparenty vydali na plánovaný pochod městem. Na akci dohlížejí policisté, na místě jsou i členové antikonfliktního týmu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protestní pochod proti dohodě ACTA v Praze

Článek

Odpůrci mezinárodní dohody proti padělatelství chystali na dnešek protesty v několika evropských zemích, i v České republice plánovali akce do několika dalších měst. Například v Brně se sešlo asi 160 lidí. "Je to tvrdé jádro odpůrců. Na to, že jsme pořádali v Brně již pátý protest, je jejich počet vysoký," řekl za pořadatele Jaroslav Kučera.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Protestní pochod proti dohodě ACTA v Praze

Pokud jde o pražskou demonstraci, její účastníci mířili postupně k sídlu české pobočky Mezinárodní federace hudebního průmyslu (IFPI), ke kanceláři nezávislé společnosti výkonných umělců Intergram a budově Ochranného svazu autorského (OSA). Pochod má skončit na Vítězném náměstí v Dejvicích.

Pražská manifestace byla tentokrát namířena proti "lobby nahrávacího průmyslu". Někteří z přítomných měli na tváři masku Guye Fawkese z komiksu a filmu V jako Vendeta, která symbolizuje hackerskou skupinu Anonymous. Na dvě stovky odhadli počet přítomných policisté. K manifestaci se hlásí aktivisté hnutí Skutečná demokracie teď!, které navazuje na podobná hnutí ve Španělsku a USA.

Hackerské útoky kvůli ACTA

Odpůrci dohody ACTA protestují i v kybernetickém světě. V pátek napadli hackeři z hnutí Anonymous web kolektivního správce autorských práv Intergram. Na internetové stránky umístili svůj vzkaz a zmocnili se databáze společnosti, kterou zveřejnili na jednom ze serverů určených ke sdílení dat.

„Tohle je jen počátek našeho konání, v následujících dnech a měsících se bude veškerá aktivita Anonymous na území ČR i po celém světě,“ uvedli hackeři v prohlášení.

Dohodu ACTA na konci ledna v Tokiu podepsali zástupci celkem 22 států Evropské unie, včetně České republiky. Podpis, který na dohodu připojili mimo jiné i zástupci Velké Británie, Rakouska, Francie a Itálie, nenabývá rovnou právní účinnosti. O nové legislativě bude nejprve ještě jednat Evropský parlament.

Hlavním cílem dohody je zajistit vyšší mezinárodní standardy vymáhání práv duševního vlastnictví, které rozšiřují nynější základy této ochrany obsažené v dohodě o obchodních aspektech práv k duševnímu vlastnictví TRIPS. Doposud se k dohodě připojily například Spojené státy, Japonsko, Austrálie nebo třeba Jižní Korea, nyní se čeká na podpis Evropské unie, Mexika a Švýcarska.

Podle zástupců hackerského hnutí Anonymous legislativní schválení této dohody povede k cenzuře internetu. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám