Hlavní obsah

Policie zadržela organizátory hackerských útoků

Ruská policie zadržela tříčlennou skupinu zločinců, kteří s pomocí najatých hackerů prováděli na objednávku útoky na vytipované servery, pronikali do bankovních účtů a organizovali nezákonné odposlechy. Za tři roky si podle policistů zadržení tímto způsobem vydělali desítky miliónů rublů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Organizátoři nezákonného byznysu nabízeli své služby na internetu a na sociálních sítích. Dva ze zadržených žijí v Moskvě, šéf skupiny je z Almeťjevska. V jejich bytech policie našla adresy napadených serverů, ukradená přístupová hesla i pečlivě vedené účetnictví.

Rusko je podle informací odborníků hackerskou velmocí a místem, odkud vychází významný podíl všech kybernetických útoků. Podle údajů uznávané ruské softwarové společnosti Kaspersky Lab se ruští hackeři ve druhé polovině loňského roku stali hlavními původci takzvaných DDos útoků na webové servery ve světě. Jejich podstatou je masivní nápor požadavků na cílový server, který se pod jejich tlakem zhroutí.

Podle zprávy společnosti Kasperky Lab bylo ve druhém loňském pololetí 90 procent všech DDos útoků vedeno ze 23 zemí světa. Největší podíl má s 16 procenty Rusko, za ním s 12 procenty následuje Ukrajina. Na dalších místech jsou Thajsko a Malajsie.

V prvním loňském pololetí byly na čele žebříčku útočníků Spojené státy, Indonésie a Polsko. Počet DDos útoků se loni ve srovnání s rokem 2010 zvýšil o 57 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám