Hlavní obsah

Největší génius počítačové éry Steve Jobs se narodil před 57 lety

Novinky, mif, val

Lidé ho často označovali za největšího génia počítačové éry, přátelé Steva Jobse znali jako zapřisáhlého vegetariána, který neustále nosil jen černý rolák, modré levisky a tenisky. Někdejší šéf a jeden ze spoluzakladatelů společnosti Apple, který loni podlehl po dlouhém boji zákeřné chorobě, se narodil před 57 lety.

Článek

Steven Paul Jobs se narodil 24. února 1955 v San Francisku. Jeho vlastní rodiče se jej po porodu sice vzdali, ale ještě tu noc našel domov u Paula a Clary Jobsových. V sedmnácti letech nastoupil Jobs na poměrně kvalitní Reed College v Oregonu, což jeho nepříliš bohaté rodiče stálo velkou část úspor. Budoucí počítačový mág však se školou skončil již po prvním semestru.

Také Steve Jobs začínal jako prosťáček: první počítač, jenž připomínal spíše bedýnku s obvody, zkonstruoval v otcově garáži za peníze, které získal z prodeje svého oblíbeného hipísáckého mikrobusu od Volkswagenu. Od té doby se začal měnit svět technologií.

Zakladatel vyhozen z vlastní firmy

V roce 1983 však přišel zlomový okamžik, když Apple přetáhl šéfa Pepsi-Coly Johna Sculleyho, který však Jobse záhy z firmy vypoklonkoval. Důvodem bylo především jeho neekonomické jednání, při kterém upřednostňoval drahé inovace a vzhled před cenovou dostupností. Do čela firmy se vrátil v roce 1996.

Foto: Profimedia.cz

Steve Jobs uvádí počítač iMac v roce 2002

Jeho povinností bylo dostat Apple zpátky do pozice lídra trhu, kterou ztratil v souboji s IBM. To se mu podařilo díky uvedení modelu iMac a také díky použití některých technologií z NeXT. Od té doby za pomoci několika silných novinek Apple jen vzkvétal. Své místo si pak upevnil zejména na začátku nového tisíciletí, kdy přišel postupně na trh s iPodem, iPhonem a iPadem.

Jobs zemřel minulý rok v říjnu v 56 letech. V minulosti se potýkal s rakovinou a v roce 2009 podstoupil transplantaci jater. V srpnu minulého roku se vzdal pozice ředitele firmy, což byl jasný znak toho, že jeho zdravotní stav je vážný.  [celá zpráva]

 Apple má plány do roku 2015

Podle některých zahraničních analytiků nebude mít společnost Apple po smrti bývalého šéfa Steva Jobse vůbec jednoduchou situaci na trhu. Právě on byl totiž hlavním vizionářem firmy a pravidelně přinášel revoluční nápady. Podle serveru Develop se Apple nemusí alespoň v příštích čtyřech letech ničeho obávat, protože Jobs zanechal vedení společnosti plány až do roku 2015.

To, že Jobs pracoval na plánech produktů a služeb na další roky, není podle serveru Develop ničím výjimečným, protože vývoj novinek trvá u Applu i déle než rok. To, zda bývalý šéf Applu svým nástupcům skutečně zanechal nějaké plány, zástupci společnosti zatím nekomentovali.

Opravdu věřím, že Apple bude stejně úspěšný.
spoluzakladatel Applu Ronald Wayne

O situaci v Applu se již v září, v době kdy Jobs kvůli zdravotním problémům odstoupil z čela firmy – tedy ještě před jeho smrtí, rozpovídal Ronald Wayne, který spolu se Stevem Wozniakem a Jobsem zakládal firmu v roce 1976.

„Jobs odešel a zase se vrátil do čela Applu několikrát. Pokaždé, když odešel, firma strádala. Tentokrát to ale bude jiné – protože tentokrát jsou ve vedoucích pozicích lidé, které Jobs pečlivě vybíral. Předpokládám, že tito jedinci přinesou do firmy vlastní nápady, ale vždy to budou dělat s ohledem na to, jak by to udělal Jobs,“ uvedl Wayne.

„Opravdu věřím, že společnost bude stejně úspěšná – nebo dokonce ještě úspěšnější, a to díky týmu lidí, který za sebou Jobs zanechal,“ dodal spoluzakladatel Applu.

Reklama

Výběr článků

Načítám